Szerintem azt már minden őspuffinos tudja, hogy ha vendégváró sütikben kell gondolkodni, akkor nálam a rugelach az első, és csak azután jön minden más. Igen, még a pogácsa is. Igen, még a Néró is, meg a linzer, meg a kókuszgolyó, meg minden egyéb klasszik aprósütemény. De a modernebbek sem tudják beelőzni, a rugelach A vendégváró süti. Gondolhatjátok, mennyire örültem ilyen előélettel, amikor pont rugelachokat kellett készítenem a tavaszi Desszert magazinba. Jah, eléggé örültem, mit ne mondjak.
Történetesen az egész magazin vendégváró sütikkel van tele, szóval ha húsvétra újítanátok, és szeretnétek valami mással várni a locsolókat, akkor gyorsan szerezzétek be a magazint, jó lesz! Nekem a 7 recept közül ez volt a legnagyobb kedvencem, így ezt itt is megosztom veletek.
Hozzávalók 24 db-hoz:
120 g natúr krémsajt
120 g szobahőmérsékletű vaj
150 g búzaliszt
1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
100 g natúr krémsajt
80 g Camembert
60 g dióbél
A tetejére:
1 db tojás
dióbél
- A natúr krémsajtot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a mokkáskanálnyi sóval elkevert lisztet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük minimum 1-2 órára (vagy akár egy éjszakára).
- A töltelékhez a dióbelet és a Camembert sajtot felaprítjuk.
- A hűtőből elővett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és egyszerre csak egy adaggal dolgozunk. Erősen lisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, és egy kb. 25 cm átmérőjű tányért ráhelyezve szabályos kört vágunk ki belőle.
- A kinyújtott tésztalapot megkenjük a krémsajt egyharmad részével, megszórjuk a Camembert és a dióbél harmadával, majd 8 cikkre vágjuk, és a cikkeket a széles végüktől kezdve kifli formájúra feltekerjük. Így járunk el a többi tésztával és töltelékkel is.
- A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (nem túl sűrűn, mert egy picit nőni fognak). Lekenjük tojással, megszórjuk felaprított dióbéllel, majd 180 fokos sütőben 20-22 percig sütjük.