Illatos karácsonyi keksz – recept kiszúróhoz és sütipecséthez

0

Évről évre mindig visszatér ez a kérdés, hogy mégis melyik kekszrecept működik kiszúróval, melyik kekszen marad meg a sütipecsét mintája, stb, stb. Mert persze nem marad meg minden keksztésztán a minta, az meg milyen bosszantó már, hogy pepecselsz vele egy csomót, gondosan előkészíted, minden szép a tepsin, aztán a sütőben 5 perc alatt eltűnik a minta, és a vége csak egy sima keksz lesz, amit feleannyi idő alatt is legyárthattál volna, ha olyat akartál volna, de nyilván nem olyat akartál, hanem szép mintásat.

Erre a problémakörre hoztam most egy új receptet. Van már egyébként sima vajas, világos színű sütipecsétes kekszem is, van kakaós is, és most van egy remek, fűszeres-illatos is. Próbáljátok ki, működni fog.

 

Hozzávalók 2 tepsire való adaghoz:

150 g puha vaj
100 g porcukor
1 db tojás
320 g búzaliszt
1 teáskanál őrölt fahéj
1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
pici reszelt narancshéj – elhagyható, de miért hagynánk el?:)
csipetnyi só

  1. A vajat kikeverjük a porcukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a lisztet, sót és a fűszereket (a narancshéjat is). Kézzel összegyúrjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
  2. Enyhén lisztezett gyúródeszkán több részletben kinyújtjuk. (Ha tovább volt hűtőben, akkor kézzel kicsit átgyúrjuk, hogy átmelegedjen, de sokat nem szabad tapicsgolni, mert akkor ragadni fog.)
  3. Formákat szaggatunk belőle – és ha van, sütipecséttel mintát nyomunk bele – és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Nem kell nagy helyet hagyni köztük, ezek nem fognak megnőni, ha megnőnének, akkor annyi lenne a mintának is, de ennek pont ez a lényege, hogy megőrizze a formáját, méretét.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Résen kell lenni, 8 perc után már figyelgetni, hogy mennyire pirul, mert lehet, hogy a Te sütőd pont olyan, amiben gyorsabban pirul. Ha kész, rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
Előző cikkSós perec házilag
Következő cikkTeljes kiőrlésű túrós pogácsa