A szezon egyik nagy kérdése, hogy „tudtok esetleg olyan tésztát, amiben megmarad a sütipecsét nyoma?” Mintha hirtelen minden háztartásban alapfelszereltség lenne a sütipecsét:) Így van ez jól, én már 4 éve mondom, hogy klassz kis „játék” ez, örülök, hogy egyre többen fedezitek fel, ahogy a kekszkiszúrókat is, mert az meg aztán pláne nagy móka – főleg gyerekekkel. De ahhoz meg ugye olyan sütipecsét recept kell, ami tartja az alakját és nem deformálódik sütés közben.
Hát akkor íme a kekszpecsét receptek, amiket tudtok használni hozzájuk:
Sima, omlós tésztás keksz– tehát a világos tészta receptje, amit én használtam ezekhez a fenti sütipecsétekhez és formákhoz:
Hozzávalók kb. 2-3 tepsihez:
50 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csipet só
2 db tojás
25 dkg vaj
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit.
3. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket.
4. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Kakaós tészta – ki nem találnátok, de a barna!:) – ahhoz ezt a receptet használom.
És van egy gyömbéres mézeskalács keksz s is, ami tartja a formát, de ott a sütipecsét működésére nem esküszöm meg. Ennek a receptjét itt találjátok.
És volt egy ilyen mogyorós-csokis kekszem is, a kiszúrók ahhoz is jól használhatóak, sütipecsétet itt nem próbáltam. A receptjét itt találjátok.
Ennél a lime-os/citromos – kókuszosnál pedig szintén sütipecsétet használtam.
Ami kizáró tényező jó sütipecsét recepthez: a sütőpor/szódabikarbóna – ha ilyet láttok egy receptben, akkor azt el se kezdjétek. Na és persze olyanokkal se próbálkozzatok, amit tenyérrel kell kilapítani és olyan „cookie” típusú keksz. Azok nem alkalmasak a kiszúrózásra, sütipecsétezésre.