Nincs még ötlet a desszertre és nem akarsz nagyon kockáztatni? Íme a megoldás. Ha szereti a család a gesztenyepürét meggyel párosítva, akkor ezt a sütit nyugodtan elkészítheted akár a karácsonyi menü zárásaként is. A tésztát és a krémet akár előző este is megcsinálhatod és akkor másnap már csak össze kell állítani a tortát.
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához az itt megadott mennyiségek dupláját kell venni)
A tortalaphoz:
2 db tojás
10 dkg cukor
0,75 dl tej
0,75 dl étolaj
11 dkg liszt
4 dkg cukrozatlan kakaópor
fél tasak sütőpor
A gesztenyés krémhez:
20-25 dkg gesztenyemassza (cukrozott)
10 dkg puha vaj
kevés rum /rumaroma
20 dkg magozott meggy (befőtt, lecsepegtetve)
5 dkg étcsokoládé
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy 18 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet és elkeverjük. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összeforgatjuk és a tojásos keverékhez adjuk. Alaposan összekeverjük, majd végül összeforgatjuk a fehérje felvert habjával is és a sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk.
3. Sütőbe toljuk és kb. 20 percig sütjük – tűpróbával teszteljük, hogy a közepe is biztosan átsült-e. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Közben a gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk és alaposan összekeverjük a puha vajjal és a rummal. Ha kész, rövid időre hűtőbe tesszük. (10-15 perc max.)
5. Az étcsokoládét felaprítjuk, vagy megolvasztjuk és kis formákat öntünk belőle laposabb bonbon/csokiformákkal és hagyjuk megdermedni.
6. A meggyet lecsepegtetjük.
7. Ha a sütemény kihűlt, összeállítjuk a tortát: A tésztára rákenjük a gesztenyekrémet, szépen kirakjuk meggyel és megszórjuk a darabolt étcsokival, vagy ráhelyezzük a kis csokidíszeket.
Ha ez tetszett, gyere a facebookra is, van ott sok-sok jó ötlet. Itt találod az oldalamat.
(Az ötlet egyébként egy régebbi Nők Lapjában látott kép alapján jött.)