Az ideális ünnepi fogás: nincs vele túl sok munka, a sütő dolgozik helyettünk, nem kell utána fél napig mosogatni és ráadásul még majdhogynem egészséges is. Színhús és zöldségek – mi kell még? Ja, hogy finom is legyen? Hát segítek, ez még finom is! Nálunk biztos, hogy az ünnepek alatt is elkészül majd. Alig várom, de komolyan. Éljen a sült csirke és éljen az édesburgonya – a két óriás kedvenc.
(Ó igen, ha jól látom, még gluténmentes is, úgyhogy hajrá, gluténérzékenyek, ezt Ti is elkészíthetitek!
Hozzávalók:
1 db konyhakész egész csirke
1 db citrom
só, bors
5 dkg vaj (megolvasztva)
oregánó (szárított)
olívaolaj
50 dkg sárgarépa
80 dkg burgonya
50 dkg édesburgonya
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés) és előkészítünk egy nagy, mély tepsit.
2. A csirkét alaposan megmossuk, beletöltjük a félbevágott citromot és a tepsibe helyezzük (úgy, hogy a melle legyen felül).
3. A répát, a krumplit és az édesburgonyát meghámozzuk és feldaraboljuk.
4. Az olvasztott vajban elkeverjük a sót, borsot és oregánót és alaposan bekenjük vele a csirkét. A répát, a krumplit és az édesburgonyát a csirke mellé szórjuk, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.
5. Sütőbe toljuk és összesen kb. 80-90 percig sütjük, 20-25 percenként megforgatva a csirkét, hogy minden oldala megpiruljon.