Néró – klasszikus aprósüti

0

Na ez egy mekkora klasszik aprósüti. Huh, kiskoromban szerintem ezt szerettem a legjobban. Volt pucin is, aztán volt a lekváros, de mind közül azt szerettem a legjobban, ami lekváros is volt, kakaós is volt és még csoki is volt rajta. És hogy meg tudott puhulni másnapra. Talán még a dióformában sütött krémes valamit szerettem, de legjobban akkor is ezt. Arról fogalmam sem volt, hogy ez a Néró. Csak azt tudtam, hogy egyszer már csináltam egy kakaós sütit, ami nagyon finom volt, na és most azt fejlesztettem át, hogy végül ilyen legyen, mint a régi klasszik lekváros-mindenes aprósüti. Olyan is lett. Laci szerint „mesés”:)

Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
40 g vaníliás cukor
1 tojássárgája
2 db tojás

+ 2,5 dkg liszt a fehér kekszhez
+ 2,5 dkg kakaópor a barna kekszhez

Baracklekvár az összeragasztáshoz
Étcsoki a csokibevonathoz

1. A szobahőmérsékletű vajat, a lisztet, a cukrokat, a tojásokat és a tojássárgáját egy tálba mérjük és kézzel összegyúrjuk. Ha megvan, elfelezzük, az egyik feléhez hozzáadjuk a 2,5 dkg lisztet és összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük. A másik feléhez hozzáadunk 2,5 dkg kakaóport, összegyúrjuk és hűtőbe tesszük.
2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és előkészítünk két nagy tepsit és sütőpapírral béleljük ki őket.
3. Kb. 1 óra múlva elővesszük a tésztákat és kézzel kis gombócokat formázunk belőle, tenyérrel ellapítjuk és a tepsire rakjuk őket, egymástól nem túl távol. (A világos és a barna kekszből is 55 db lesz kb, összesen tehát 110.)
4. Sütőbe toljuk és 8-10 percig sütjük. A világos színű keksszel érdemes kezdeni, és kb 8 perctől figyelni nagyon, és egyből kivenni a sütőből, ha kezd a talpuk pirulni.

Ha teljesen kihűltek a kekszek, akkor baracklekvárral vékonyan megkenjük a talpukat és kettőt összeragasztunk, majd ha megvannak a kész kekszek, akkor olvasztott csokit csorgatunk rájuk.

Előző cikkMandulás-karamellszilánkos csoki
Következő cikkSzuper sajtos keksz

1 hozzászólás

  1. Szia!Az a „dióformában sütött krémes valami” véletlenül nem zöld, mandulás krémmel töltött cucc? Gyerekkorom nagy kedvence, vidéki lagzikból, és kb. azóta vadászom a receptjét. Ha egyre gondolunk, és közzétennéd….Ha már így hozzászólásra adtam a fejem, a sajtos keksz receptjéhez annyit mondanék, hogy olyan jó olvasni az emberi momentumokat, nevezetesen, hogy még egy gasztrobloggernek sem sikerül a hengeres-szeletelős kekszezős (a gyerekeimnek sokszor sütök, és mindig a placcsantós módszert alkalmazom, mert a szeletelőssel brutál gáz eredményt produkálok).További jó sütés-főzést, Zsófi

  2. Épp egy fél órája lettem készen vele. A receptből egy figyelmeztetés hiányzik csak, a keksz kb másfélszeresére nő sütés közben. Úgyhogy tényleg nagyon pici gombócokat kell kilapítani a tökéletes mérethez.Emiatt kicsit nagyobbak lettek, mint szerettem volna, de őrült egyszerű süti, olcsó, gyors, leírhatatlanul finom. Megőrzöm a receptet, sokszor lesz még rá szükségem. 🙂