Mandulás-karamellszilánkos csoki

0

Hohóó, hát ez baromi jó, nem? Tisztára, mintha bolti lenne. Pedig nem is az. Még karácsony előtt kaptam egy pakkot az egyik kedvenc olvasómtól, némi Good Food utánpótlással és Daim csokival, amire úgy ahogy van, rá is borultunk kb. még mielőtt a magazinba belelapoztam volna..:) Ettem én már Daim csokit, csak nem pont olyat, de ez a típus őrülten finom volt. Na azt próbáltam reprodukálni. Hát ízre még nem tökéletes, mert kicsit túl étcsokis az enyém, de a roppanóssága, meg a kinézete szerintem ötös. És mennyire jól néz ki. Ilyen csokitábla formában készült.

Hozzávalók:
7 dkg étcsoki
3 dkg tejcsoki (legközelebb minimum fele-fele lesz a tejcsoki-étcsoki arány)
2-3 kiskanálnyi apróra vágott mandula
2-3 kanál cukor

1. A cukrot egy serpenyőbe öntjük és közepes lángon pár perc alatt karamellizáljuk. Nem érdemes piszkálni, kevergetni, mert az nem segít, hanem cserébe ront a dolgon. Ott kell állni és figyelni, mikor lesz szép folyékony karamell belőle. Közben annyit tehetünk, hogy előkészítünk egy kis sütőpapírdarabot, amit rárakunk pl. egy tepsire, vagy bármilyen lapos felületre, ami nem olvad el egykönnyen. Ha folyékony és szép a színe is a karamellnek, akkor jó gyorsan, de bazi óvatosan, meg ne égessük magunkat, ráöntjük a sütőpapírra és elterítjük, amennyire tudjuk. Nagyon nem tudjuk, mert egyből megköt, de sebaj.
2. A mandulát apróra vágjuk, ha eltelt pár perc és megkötött és kicsit hűlt is a karamell, akkor azt is apróra vágjuk. Előkészítjük a csokitábla formát, ami annyiból áll, hogy egy vágódeszkára, vagy kis tálcára rakjuk, hogy amikor már csokival lesz tele, akkor ne a formát kelljen fogdosni.
3. Kis lábasban megolvasztjuk az étcsokit, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a tejcsokikockákat, de már vissza nem tesszük a tűzhelyre! Addig kevergetjük, míg el nem olvad teljesen.
4. Gyorsan hozzákeverjük a mandulát és a karamellt és már öntjük is a csokitábla formába, amit aztán berakunk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
5. Kb fél-1 óra elteltével ki is vehetjük, kipattintjuk a formából és prímán kész is. Alufóliába csomagolhatjuk, vagy nem. Mindenesetre kicsit várjunk, mielőtt beleharapnánk, mert hidegen kevésbé érvényesülnek az ízek. De amúgy utána frankó nagyon.

Előző cikkTúrós-tökmagos pogácsa
Következő cikkNéró – klasszikus aprósüti