Túrógombóc, ami nem esik szét

0

Van egy szupergyors túrógombóc itt a blogon, amit kb. 20 perc alatt el lehet készíteni, és nagyon klassz kis levegős, puha, de cserébe’, ha a túró nem jó állagú, akkor van, hogy szétesik. Abban nincs búzadara, ezért nem kell állni hagyni, ezért lehet olyan gyorsan elkészíteni. A kisfiam meg is mondta már, hogy komolytalan vagyok túrógombóc ügyben, és méltóztassak inkább olyat készíteni, amit a mami szokott, ami persze búzadarás és soha nem esik szét, de annál én mindig később kapcsolok, hogy legyen időm várni, így nem szoktam búzadarás gombócot csinálni. Na de most itt ez a karantén, időnk mint a tenger – se -, de legalább pontosan kell tervezni, nem lehet csak úgy ukkmukkfukk a zenesuli után elkanyarodni a boltba, hogy vacsorára legyen egy kis villámgyors túrógombóc.

Itt kérlek szépen tervezés folyik, alapanyag-allokálás és pontos beosztás, mikor mi lesz, így egy túrógombóc is előre be van tervezve, lehet neki időt adni. Mondjuk arra elsőre nem számítottam, hogy a 20 percesről hirtelen a 20 órásra fogunk váltani, de ilyen ez a karantén. Chili Vanília oldalán láttam meg még valamikor hetekkel ezelőtt, gondoltam, akkor jöjjön, aminek jönnie kell, legyen búzadarás a túrógombóc, ha már Zsófi tökéletesnek titulálta, akkor lássuk. Persze nálunk nem akkora mennyiségben, mert hiszen ki merne karanténban beáldozni 75 dkg túrót túrógombócnak, szóval nem akkora adagot, de én is elkészítettem, és bár azt hittem, pár órán belül lesz is belőle valami, mire összeraktam a masszát, eljutottam ahhoz a sorhoz, hogy minimum 6 órára tegyük hűtőbe, de inkább egy éjszakára… és akkor így lett ilyen szuper ráérős túrógombóc belőle. Ilyen hiba simán belefér, elvégre még csak 13 éve írom a blogot, azóta sütök-főzök napi rendszerességgel, miért is olvasnám el a receptet előre, hm?:)

Na, mindenesetre itt a recept, feles mennyiséggel. Jah, az eredetiben van citromhéj, elsőre én is lazán beletettem, elvégre imádom a citrusos ízeket, de no-no, nekem a túrógombócba nem kell, sőt, nagyon elviszi az ízét, szóval ezt ízlés szerint menedzseljétek.

Hozzávalók:

380 g túró
1 db tojás
40 g búzadara
25 g porcukor
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja – elhagyható

A morzsihoz:
50 g vaj
100 g zsemlemorzsa

  1. A túrót összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a búzadarát, a porcukrot és a sót, összekeverjük, és letakarva hűtőbe tesszük minimum 6 órára, de akár egy éjszakára is.
  2. A morzsihoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rászórjuk a zsemlemorzsát, és pár perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg.
  3. Egy nagy lábasban vizet forralunk pici sóval, a masszából gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe tesszük őket. Pontosan 6 percig főzzük, majd lecsepegtetve kiszedjük, és megforgatjuk a morzsában.
  4. Porcukorral és tejföllel tálaljuk. Nálunk csak így, lekvár és egyéb huncutságok fel sem merülnek.

Megjegyzés: én klasszik magyar, félzsíros / zsíros túróból csináltam, így nem esett szét egyáltalán, de olvastam kommenteket, hogy krémes túróból nem érdemes például, szóval csináljátok rendes rögös túróból és jó lesz.

Előző cikkSós kifli házilag (nem kovászos)
Következő cikkNarancsos-áfonyás keksz