A legszuperebb téli saláta

0

Szerintem bezárna az internet, de minimum automatikusan törölné magát a blogom, ha azt merném állítani, hogy nagy salátarajongó vagyok… Nem, erről sajnos szó sincs, mert bár vannak saláták, amiket nagyon szeretek, több oldalnyi listát nem nagyon tudnék összeírni. Na jó, lehet, hogy egy oldalnyit sem. Csak ha minimum 60-as betűméretet használunk. haha. Pedig igyekszem, esküszöm, hogy ennék én több salátát, ha mind olyan finom lenne, mint például ez itt. Mert ez tényleg nagyon finom. Mondjuk van is benne anyag bőven, nem is tudom, hogy szabad-e még egyáltalán salátának becézni. Na, mindegy is. Az a lényeg, hogy ezt egy lengyel tanulmányúton kóstoltam 2 évvel ezelőtt, és villámgyorsan, most januárban el is készítettem újra itthon. A legközelebbivel már nem fogok 2 évet várni, becsszó.:)

Hozzávalók:

2-3 fej (kisebb) cékla
15-20 dkg zöldborsó
15 dkg bulgur
fél kg lilakáposzta
10 dkg napraforgómag (sótlan)
1 db gránátalma
3-4 dl húsleves alaplé / víz
ízlés szerint petrezselyem, kapor és metélőhagyma

Az öntethez:

1 citrom leve
fél dl extra szűz olívaolaj
1 csapott ek római kömény
2 ek mustár
2 ek méz
Só, bors

  1. A céklát alufóliába csomagoljuk, sütőtálba tesszük és 200 fokos sütőben sütjük legalább 1 órán át. Akkor jó, ha villával megszúrva érezni lehet, hogy megpuhult. Lehet, hogy kell neki másfél óra is. Ha kész, kicsit várunk, aztán amikor már meg bírjuk fogni, akkor meghámozzuk és felkockázzuk.
  2. Közben megfőzzük a bulgurt is. Ahogy szoktuk. Már ha szoktuk persze. De nem nagy etwas, bulgurt főzni könnyű:) Lehet alaplében vagy sós vízben is, nálam most vízben főtt.
  3. A borsót is megfőzzük. Ez is könnyű. Minden könnyű.
  4. A napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Szerintem lassan fellélegezhetsz, nem lesz itt semmi bonyodalom.
  5. Az öntet hozzávalóit kimérjük, összekeverjük, ez is kész.
  6. A káposztát felaprítjuk/reszeljük – ki hogy szereti, tudja. Ez is pipa. Marad nyersen, nem csinálunk vele semmit.
  7. A gránátalma magjait is kiszedegetjük, ez sem bonyolult. Max. elsőre.
  8. Ha minden kész, akkor mindent egy nagy tálba öntünk, összeforgatjuk, meglocsoljuk az öntettel, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

(Nálam most történetesen fűszerhiány volt, így végül zöldfűszer nem került bele, de az is mehet persze.)

Előző cikkBaconös-édesburgonyás csirkemell
Következő cikkLego-buli