Lego-buli

0

Szerintem én már akkor ilyen fotókat nézegettem a Pinteresten, amikor Brúnó még meg sem született, az első dolog ugyanis, amit kb. 8 éve felfedeztem ott, az pont a theme party téma volt. Vagyis az olyan bulikról készült fotógyűjtemények, amelyek egy adott téma köré épültek. Nyilván ez is Amerikából jön, honnan máshonnan, de tényleg eszméletlen jó dekorációkat tudnak csinálni. Kell egy téma, és onnantól kezdve a legapróbb részletekig minden olyan dekort kap: a szívószál, a szalvéta, a tányérka, a pohár, az üdítős üvegek, a lufik, a bejárati ajtó, a torta, a cake pop és minden, de tényleg minden. Őrült sok ilyen fotót lehet találni a Pinteresten. Akkoriban, amikor először láttam ilyet, akkor még szerintem Thomas, a gőzmozdony ment, de volt cirkuszos, boltos, hercegnős, Verdák-tematikájú, kishajós, és minden, amit el tudtok képzelni, meg még olyan is, amit nem. Gyönyörű desszertasztalok, játékok, cukiság minden mennyiségben.

Aztán megszületett Brúnó, gondoltam, majd én is kiélem magam. Volt is traktoros témájú családi szülinapja – az még készen vett dekor elemekkel, 3 éve pedig Mickey mouse volt a menő, akkor arra épült minden. Ott már voltak saját készítésű elemek: üvegre címke, Mickey-keksz, Mickey egeres kekszes doboz, és az ajándék is egy szupercuki Mickey-jelmez volt, szóval tulajdonképpen ez már nem is az első alkalom, hogy ilyen fix téma köré épülő dekorációval készültem, de az biztos, hogy az első ilyen gyerekbuli.

A Legot imádja, és bár van sok minden más is, ami érdekli, ez az, amivel én is tudtam buli-tematika szintjén azonosulni. A rendőr, Nerf és kommandós témában bevallom, nem igazán láttam a fantáziát. A Lego viszont nagyon hálás téma, és Brúnó imádja is, úgyhogy kis ihletgyűjtés után ebben maradtunk. (Batman is majdnem bejött a képbe, de aztán azt most ejtettük.) Szóval Lego.

Előre mondom, hogy ez, amit én csináltam, tulajdonképpen csak egy nagyon kis szerény Lego-buli volt, ha rá tudtam volna dobni az egész januárt, akkor biztos, hogy ennél még sokkal komolyabb arzenállal készültem volna, de sajnos nem ez a főállásom, így csak pár dolgot tudtam megvalósítani. (A legjobbat a végére tartogatom, tarts ki szerintem:)

A meghívó volt az első dolog. Láttam hasonló megoldásokat, de végül ez saját fejlesztés. Színes karton kell hozzá, az az alap, olló, és kétoldalú négyzet ragasztó, és ha van, kör alakú mintalyukasztó. Mondom a méreteket, eszközöket, hogy tudjátok:

Maga a meghívó mérete: 13,5 x 7,5 cm
Sárga négyzet (Négyes legodarab): 8×8 cm
Zöld és piros lapok (kettes legodarab): 8×4 cm
Körök átmérője: 2,5 cm

Elég egyértelmű a dolog: kivágsz mindent:), alapot, négyzetet, téglalapokat, köröket (mintalyukasztóval kb. 1 perc, ollóval kicsit macerásabb). A trükk az a ragasztásban van. Ha simán ráragasztod klasszik ragasztóval vagy sima kétoldalú ragasztóval, akkor nem lesz ilyen frankó, ez az egész pont attól néz ki jól, hogy kicsit kiemelkednek a körök, van árnyék, így tényleg olyan, mintha 3D-s lenne. Ehhez olyan kétoldalú ragasztó kell, aminek van egy kis vastagsága. Double sided adhesive foam az angol neve, magyarul „kétoldalú ragasztó négyzetek” néven találtam. Mindkét oldala ragad, és kb. 2-3 mm vastag. Balatonfüreden egyetlen iciri-piciri papírbolt van, ott lehetett kapni, szóval szerintem valószínűleg mindenhol van, beszerezhető cucc. (500 db volt egy íven kb. és 3-400 Ft volt az ára.) Úgy kell csinálni, hogy a kör közepére raksz egyet, és úgy ragasztod rá az alapra. Próbáltuk úgy is, hogy kettőt vagy négyet ragasztunk rá, de úgy nem volt ennyire jó, szóval elég körönként egy ragacs.

A kartonra Brúnó írta a neveket fehér zselés tollal (ez itt a saját példánya, hogy neki is maradjon:), a hátlapra pedig ráragasztottuk a színes nyomtatóval kinyomtatott szöveget a részletekkel. Kerestem Lego mintájú keretet, azt raktam be szövegdobozba / Canva template-be, a szöveget pedig nagylány módjára önállóan írtam:) Szóval ezzel a meghívó el is készült.

 

A mulatságra főleg tálalási eszközökkel készültem. Nem is értem, hogy eddig miért nem jutott még eszembe soha, pedig annyira adja magát, hogy Legoból roppant egyszerűen lehet tálkákat készíteni. Így is van. Nagyon nincs mit magyarázni rajta. Annyit tennék hozzá, hogy nem érdemes túl nagy tálakat készíteni, ez inkább csak az ilyen apró falatokhoz jó (mogyoró, kréker, mandula, stb.). Az enyémek mérete: 6×9 cm (3,5 cm a magassága), a másik pedig 8×8 cm. Bár én a saját, kb. 30-35 éves Legóimból építettem mindent, mert Brúnó nem akarta nagyon beáldozni a saját kollekcióját:), de azt azért én sem szerettem volna, ha összekenjük, ezért minden kis tálkába tettem egy muffinpapírt is, és abba került a kréker.

Az evőeszköztartó is elég egyértelmű. Itt annyi a praktikus infó, hogy nagyon nagyot nem érdemes készíteni, jobb, ha kisebb, de stabil. A miénket Brúnó készítette, végül ez a méret bevált: 9×6 cm (8 cm magasság + talapzat).

A szalvétatartó is értelmezhető a kép alapján. Itt lehetett volna vastagabb a két támfal, de nem volt annyi Legóm:) (Brúnónak meg csak kb. 60 doboz Legója van, szóval nem volt hova nyúlni:):) A kis tálkáknál elég volt a lap alapként, az evőeszköztartónál és itt viszont már talapzatot is építettem, hogy stabilabb legyen. A méret itt: 13×8 cm (tartófalak magassága: 10 cm + talapzat).

A popcornos dobozok nagy kedvenceim, azokat is ugyanúgy kartonból készítettem, mint a meghívókat. Kerestem egy sablont, azt kinyomtattam kartonra, kivágtam, és az volt onnantól kezdve a sablon. A színes kartonokon körberajzoltam, kivágtam, hajtogattam, ragasztottam.

A rányomtatott köröknek semmi jelentősége nincs, azokra ugyanazzal a technikával ragasztottam a köröket, mint a meghívónál. Fontos, hogy csak közvetlenül a buli kezdete előtt tegyétek bele a nasit a dobozokba, mert ha nagyon zsíros a cucc, akkor előbb-utóbb nyomot hagy rajta. Minél tovább van benne, annál valószínűbb. Aztán persze ahogy a gyerekek elkezdik enni a popcornt, és maszatos kézzel fogják a dobozt, onnantól kezdve már mindegy, de legalább az elején legyen szép. Szerintem legalábbis.

Van egy ilyen szupi Legó-emberes szilikon tortaformám, de ezt most nem használtam, csak azért mutatom, hogy tudjatok róla. Én mondjuk még New York-ban vettem egy óriási Lego boltban, de gyanítom, hogy itthon vagy nemzetközi webshopokból is beszerezhető.

A kis csokikat csak nektek mutatom, az magán a bulin végül nem volt. Az eredeti ötlet ugyanis az volt, hogy színes gumicukrokat/zseléket gyártunk, és aztán mini celofántasakba / a popcornos dobozhoz hasonló Lego-kockát formázó kartondobozkába teszem, amiből aztán kis Legós-címkével díszítve mini ajándék lett volna a srácoknak. Ezért is rendeltem ezt a két formát innen, de sajnos a zselé nem jött ki belőle, így ez elmaradt. Ma viszont kipróbáltam, hogy csokival működik-e, és igen (bár csak rohanva, ezért nem valami szép, de azért látjátok, milyen kb.)  Szóval ez is egy jópofa dolog lehet Legós bulikon.

Rengeteg ötletem volt még. Akartam játékokat is, lett volna Legós színező, nagy, kivágott karton legó-ember, amire bekötött szemmel kellett volna ráragasztani a fejét (mint itt a képeken), lehetett volna legós zászlócska, akartam legó-fejeket nyomtatni és ráragasztani fogpiszkálóra, aztán beleszúrni a muffinokba, vagy lehetett volna legó-fejeket tenni szívószálakra is, de nálam végül ennyi fért bele az időbe. Ha körülnéztek a Pinteresten, milliónyi ilyen legós buli ötletet találtok, ez tényleg csak töredéke a lehetőségeknek.

A legnagyobb attrakciót azért nem hagyom ki. Ez volt a legszuperebb ötlet, és mindenáron meg akartam valósítani. El is készült és roppant büszke vagyok rá. Nem mintha én találtam volna fel, szó sincs róla, itt van az eredeti leírás, szenzációs ötlet, ennek volt persze a legnagyobb sikere a gyerekek körében. Szóval az ötlet fantasztikus, nem is bonyolult, én is  csak követtem az utasításokat – amíg tudtam. A végén viszont csak nem volt meg minden, ami kellett volna, de ha hiszitek, ha nem, jött Brúnó, leült, és néhány perc alatt megoldotta. Ha megnézitek, az eredeti verzión van egy kis kapu, ami megakadályozza, hogy kiömöljön a sok cukorka, miután elhúztuk a „padlásajtót”. Ezt én nem tudtam megoldani elemhiány miatt, Brúnó viszont teljesen magától odaépítette ezt a kis tálcát, így még sokkal-sokkal jobb is lett, mint az eredeti. Úgy működik, hogy a tetejét leveszed (ezt egyébként meg lehetne oldani lakókocsik és repülők esetén használt felnyitható elemekkel is akár), megtöltöd cukorkával, lezárod a tetejét, és aztán azt a kis kart, amin az emberke áll, kihúzod, és akkor szépen lecsúszdáznak a cukorkák a tálkába. Hát nem szuper?

Előző cikkA legszuperebb téli saláta
Következő cikkTwix Bites – játék