Csokis-mogyoróvajas gombóc

0

Szuper jól alakul december vége. Idén úgy jött ki a lépés szerencsére, hogy a munkáim javát már be is fejeztem, nincs semmi nagyobb feladat hátra, nyugodtan készülődhetek a karácsonyra. Eddig is nyugodt voltam persze, nem hagyom magam kizökkenteni a teljes karácsony-imádatból holmi stresszelgetések miatt. Nem-nem, a karácsony akkor szuper, ha nyugis. Álszent persze nem akarok lenni, nem arról van szó, hogy nálunk nincs ajándék, mert van, naná, hogy van, de nincs görcsölés, fejvesztve-rohangálás. Szép lassan esténként, iskola után feldíszítettük a lakást, a karácsonyfa is áll már, így mostantól tényleg csak a sütögetés és csomagolás van hátra.

Ismerősöknek, barátoknak, tanító néninek idén (is) ehető ajándékot adunk, ahogy korábban is. Zserbógolyó, keksz, rugelach minden évben szokott lenni, és mindig van valami új is. Idén ez a csokiba mártott mogyoróvajas gombóc lesz az újonc. Nagyjából 5 perc a massza összeállítása, szuperegyszerű elkészíteni, és cserébe’ isteni finom, szóval szerintem ez is bekerül a visszatérő szereplők közé.

Így készül (az alapanyagokat a Lidl-ben szereztem be):

Hozzávalók kb. 12 gombóchoz:
150 g mogyoróvaj (Mcennedy)
50 g darált háztartási keksz
50 g porcukor (Castello)
3-5 db háztartási keksz

A bevonáshoz:
150 g étcsokoládé (finCarré)
kevés mogyorókrokant (Belbake)

A csomagoláshoz extraként:
Deluxe desszertkülönlegesség

  1. Pár darab háztartási kekszet durvára vágunk/törünk. A masszához kimérjük a mogyoróvajat, a darált kekszet, a porcukrot, kicsit összekeverjük, majd a kekszdarabkákat is hozzáadva összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük minimum 1 órára.
  2. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapíros tálcára téve visszatesszük a hűtőbe fél órára.
  3. Megolvasztjuk a csokit (vízgőz felett), úgy, hogy az 1/3 részét a csokinak már a vízgőzről való levétel után adjuk hozzá.
  4. A hűtőből elővett gombócokat két kiskanál segítségével megmártjuk a csokiban, majd a felesleg lecsepegtetése után visszatesszük a sütőpapírra. Megszórjuk krokanttal, és visszatesszük a hűtőbe dermedni.
  5. Szép kis dobozkába tesszük, adunk még mellé pár szem csokival/kakaóporral bevont mandulát és mogyorót, és kész is a gyönyörű csomagunk.

(Ha úgy érzed, hogy neked túl puha a tészta, nyugodtan adj még hozzá porcukrot és/vagy kekszet. Édes lesz, persze, ha csak az íz számítana, porcukor nélkül is működne, de kell bele, mert különben nem áll össze a massza.)

Előző cikkFahéjas kalácska
Következő cikkNarancsos-mézeskalácsos édesség