Fahéjas kalácska

0

Volt már csokis-diós, marcipános, de esküszöm, ez a fahéjas most mindet üti. Jó, lehet, hogy jövő ilyenkor meg egy vaníliás verzióért leszek oda, de jelenleg tényleg úgy érzem, hogy így decemberben ez a fahéjas töltelék a legjobb, ami a babkával történhet. (A képen az egyik kakaós, a másik fahéjas.)

Azt pedig ne is kérdezzétek, hogy nem tűnt fel, hogy a levágott szelet felső rétege teljesen önálló életet él…Nem mintha íz szempontjából számítana, naná, hogy nem számít.

Hozzávalók:

500 g búzaliszt
csipetnyi só
250 ml tej
25 g friss élesztő
20 g kristálycukor
1 db tojás
20 ml étolaj

A töltelékhez (lehet a másfélszeresét is venni, úgy még jobb lesz).

50 g vaj
40 g kristálycukor
2-3 g őrölt fahéj

  1. A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Minden egyéb hozzávalót egy tálba mérünk, hozzáadjuk az élesztős tejet, és sima tésztává gyúrjuk, dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük (kb. 40 perc alatt).
  3. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, és kikeverjük a cukorral és fahéjjal. Hűvös helyen tartjuk felhasználásig.
  4. A tésztát két részre osztjuk. Egyszerre csak eggyel dolgozunk. Téglalap alakúra nyújtjuk, lekenjük a töltelék felével. Feltekerjük, mint a bejglit, majd egy éles késsel félbevágjuk hosszában úgy, hogy a végén pár cm-es részt egyben hagyunk. (De ha végigvágjátok, talán még szebb is lesz:) Az így kapott két szálat összetekerjük. Itt tudjátok megnézni, hogy is kell ezt csinálni. Ha kész, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott szögletes sütőformába tesszük (vagy egy magas falú tepsibe az egyik oldal mellé szorosan). Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.
  5. 20 percig kelesztjük, majd előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Előző cikkCsak a könyv
Következő cikkCsokis-mogyoróvajas gombóc