Almás pite muffin

1

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én még nem nagyon ettem olyan almás pitét, ami ne ízlett volna. Persze a klasszikus, anyukám által készített almás pite a legjobb, de nagyon jó az amerikai almás pite is, és hát gyakorlatilag bármi, amiben az omlós tészta és az alma a főszereplő. Ez igaz erre a kis muffinra is, ami szerintem nagyon kis szép is és ráadásul van még rajta egy kis ropogós cukros réteg, amitől aztán különösen jó. Szóval szerintem érdemes kipróbálni.

 

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 5 db alma
  • 1 citrom leve
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  1. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, és elmorzsoljuk a vajjal. Egy-két evőkanál hideg vizet hozzáadunk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, és felkockázzuk. Meglocsoljuk egy citrom levével, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és összeforgatjuk.
  3. A tészta kb. felét- 2/3 részét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy kistányért körülrajzolva kisebb köröket vágunk ki belőle.Ezekkel a tésztadarabokkal béleljük ki a muffinsütő mélyedéseit, úgy, hogy a túllógó részeket levágjuk. Megszurkáljuk villával a tésztakosarak alját, és megtöltjük az almás töltelékkel.
  4. A maradék tésztából kis tésztalapokat vágunk, és rácsos mintát formázunk belőle a töltelék tetején.
  5. Tojással kenjük le a rácsos tetőt, és barnacukorral szórjuk meg. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Előző cikkTúrós meggyes-mákos süti
Következő cikkZebra muffin

1 hozzászólás

  1. Ez nagyon ötletes!! A muffinsütő mélyedéseit nem kell kikenni, lisztezni? Ha nem szilikon sütő, hanem a hagyományos, akkor is simán kivehetők belőle a muffinok anélkül, hogy pl eltörnének, leragadnának?