Almás pite

0
Hú, asszem kicsit hülyén nézne ki, ha még most is a hétvége sorozatot folytatnám, lassan megint hétvége, szóval ez nem volt egy nyerő ötlet, de sebaj. Próbaidős gasztroblogger vagyok, nem sikerülhet minden tökéletesen. Úgyhogy most ez egy almás pite és kész.

Szégyen, nem szégyen, az eddig életemben elkészített ételek közül ez az első és eddig egyetlen, amelyben konkrétan zsírt használok. Nem nevezném a konyhámat reformkonyhának, de a zsírt próbálom elkerülni. A kiskorom óta nagyon-nagyon szeretett Anya-féle almás pitéről azonban kihagyhatatlan, így mostanság már zsírt is tárolok itthon, ha éppen túl sok alma maradna meg, összeüthessem ezt a pitét. A legjobb benne az, hogy melegen és hidegen, frissen és párnaposan is remek az íze.

Hozzávalók:

Tészta:
60 dkg liszt,
fél csomag sütőpor
csipet só
5 dkg cukor
1 egész tojás
15 dkg zsír
3 dl tejfölTöltelék:
1 kg alma reszelve
bele 1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál fahéj
1-3 evőkanál cukor
(kevés zsemlemorzsa)

1. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
2. Míg a tészta pihen, lereszeljük az almát és összekeverjük a kétféle cukorral és a fahéjjal.
3. A tepsit kizsírozzuk és liszttel meghintjük.
4. A tésztát ketté osztjuk. Az első bucit kinyújtjuk (a tepsi méretének megfelelően) és belehelyezzük a tepsibe. Kevés zsemlemorzsával meghintjük a tésztát, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk és az almás töltelékre tesszük. A tetejét sűrűn megszurkáljuk a villa hegyeivel.
5. Közepes lángon kb. 25 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha rózsaszínűre pirul a teteje.
6. Ha kihűlt, porcukorral hintjük meg.

Előző cikkChili con carne – Csilis bab
Következő cikkHagymás baguette

1 hozzászólás