Szégyen, nem szégyen, az eddig életemben elkészített ételek közül ez az első és eddig egyetlen, amelyben konkrétan zsírt használok. Nem nevezném a konyhámat reformkonyhának, de a zsírt próbálom elkerülni. A kiskorom óta nagyon-nagyon szeretett Anya-féle almás pitéről azonban kihagyhatatlan, így mostanság már zsírt is tárolok itthon, ha éppen túl sok alma maradna meg, összeüthessem ezt a pitét. A legjobb benne az, hogy melegen és hidegen, frissen és párnaposan is remek az íze.
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
fél csomag sütőpor
csipet só
5 dkg cukor
1 egész tojás
15 dkg zsír
3 dl tejfölTöltelék:
1 kg alma reszelve
bele 1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál fahéj
1-3 evőkanál cukor
(kevés zsemlemorzsa)
1. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
2. Míg a tészta pihen, lereszeljük az almát és összekeverjük a kétféle cukorral és a fahéjjal.
3. A tepsit kizsírozzuk és liszttel meghintjük.
4. A tésztát ketté osztjuk. Az első bucit kinyújtjuk (a tepsi méretének megfelelően) és belehelyezzük a tepsibe. Kevés zsemlemorzsával meghintjük a tésztát, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk és az almás töltelékre tesszük. A tetejét sűrűn megszurkáljuk a villa hegyeivel.
5. Közepes lángon kb. 25 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha rózsaszínűre pirul a teteje.
6. Ha kihűlt, porcukorral hintjük meg.
Szia 🙂 kérdezhetek egy kicsit ostobát? Mennyire vastagra nyújtsam és mijazaközepesláng? 180 fok?
szia:) nem ostoba, fő a precizitás!:) 180 fok az kb jó lesz, de nekem még a 200 fokot is elbírta. és kb 3-4 mm vastagra.
Köszi!!! Megcsináltam!!! 🙂 Egy baj van vele: túl jó, hamar elfogy!
örülök, hogy sikerült! és tényleg nagyon hamar elfogy sajnos.
ez szuper, pont ahogy nagymamám csinálta 🙂 köszi a receptet!
😀 köszi a kommentet!