Chili con carne – Csilis bab

0

Egyik kedvenc ételem a Chili con carne, amit pár éve, külföldi ösztöndíjas évünk alatt tanultunk meg elkészíteni, valamilyen egyetemistáknak szóló szakácskönyvből. Na nem mintha lenne összefüggés Hollandia és a chili con carne között, de jól emlékszem, hogy ott kifejezetten sokszor ettük ezt, csúcsszuper kisüthető bucikkal. Itthon sajnos csak nagy ritkán találunk ilyen bucikat, de azért a chili con carne továbbra is favorit. Mégpedig úgy, hogy nincs benne kukorica. Mert úgy nem szeretjük.

Hozzávalók:

3 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
0,5 kg darált sertés vagy marhahús
2 konzerv sűrített paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1-2 teáskanál chilipor
2,5 dl húsleves
0,5 kg paradicsom
0,5 kg konzerv vörösbab

1. 3 fej vöröshagymát karikákra vágunk és 2-3 evőkanál olajon, közepes lángon megfonnyasztunk. Közben megpucolunk 4-5 gerezd fokhagymát és áttörjük, vagy apróra vágjuk és félretesszük.
2. Hozzáadjuk a fél kg darált húst és morzsásra pirítjuk. Türelmesnek kell lenni, fontos, hogy tényleg morzsásra piruljon, ne legyenek nagy húsgombócok.
3. Közben kibontjuk a sűrített paradicsomokat és a babot, az utóbbiról hagyjuk lecsepegni a levét.
4. Felteszünk egy lábasba vizet és amikor felfőtt, belehelyezzük a paradicsomokat. 2-3 perc elteltével a paradicsom héja kezd elrepedni, ekkor ki lehet venni őket a vízből, hogy kihűljenek kicsit.
5. Ha nincs eltéve húsleves alaplé, akkor 2,5 dl vizet felforralunk és elkeverünk benne egy fél húsleveskockát és félretesszük.
6. Amikor a hús morzsásra pirult, hozzáadjuk a 2 sűrített paradicsomot, a fokhagymát, 1 teáskanál sót, és 1-2 teáskanál chiliport (érdemes egy teáskanállal kezdeni, aztán később kóstolgatás után lehet esetleg növelni az adagot). Jól megkeverjük és hagyjuk főni.
7. Közben a felforralt paradicsomokról lehúzzuk a héjukat, feldaraboljuk és félretesszük.
8. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a 2,5 dl húslevest és hagyjuk felforrni az egészet, majd beletesszük a leforrázott és feldarabolt paradicsomokat. Ismét megkeverjük és hagyjuk főni.
9. Kb. 5-8 perc elteltével hozzáadjuk a fél kg lecsöpögtetett babot és ismételten megkeverjük, majd főni hagyjuk. Közben meg kell kóstolni néha, és ízlés szerint még fűszerezhető. Akkor jó, ha a bab is megpuhult.

Előző cikkPiskótatekercs
Következő cikkAlmás pite

1 hozzászólás

  1. Szia!Vegre valaki, aki ugy kesziti mint en. Parom unszolasara mi meg megbolonditottuk egy keves sorrel es egy-ket kocka etcsokival is. Nem rontottak el :)Probald ki, ha tetszik otlet! Amugy tetszik az oldalad, par dolgot mar kiproaltam: a baguette-nek nagy sikere volt.

  2. hello Kutjus,a sör még csak hagyján, de csoki???? az már érdekes, de ki fogom próbálni. köszi az ötletet.és köszönöm a kedves szavakat, ha a baguette ízlett, próbáld meg a puffancsot is, na az még nagyon jóó!! aztán majd számolj be a további tapasztalataidról is! vagy azoknak kevésbé volt sikere?:):)