Piskótatekercs

0

Ahogy a múltkor írtam a körkérdésben, főleg a péntek-vasárnap időszakban szoktam sütni-főzni. Na és olyankor általában nem keveset. Így volt ez most is, de időm meg nincs, hogy mindent egyszerre közöljek, így csak apránként adagolom.

A piskótatekerccsel kezdeném. Nem egy nagy szám, tudom én, de ez volt terítéken, úgyhogy leírom. Múlt vasárnap, amikor fáradtan vártuk a csomagunkat a reptéren, akkor pattant ki a Férjem fejéből, hogy „csinálsz nekem a héten piskótát?? Légyszi!” Mondtam ok, mire ő mondta gyorsan, hogy „elég, ha a tésztát megsütöd, majd én belemártogatom a lekvárba”. Hát igazán nagyvonalú:) Szegény, furcsa kapcsolata van a piskótával. Pár éve, amikor éppen, hogy beköltöztünk első normális lakásunkba, ami így felettébb népszerű lett a barátaink körében, viszont még nem volt túl sok kütyünk, na szóval egy ilyen alkalommal szerettem volna piskótával fogadni a barátokat, és akkor szegény – akkor még nem férjem, de most már az – kézi habverővel verte fel a tojásfehérjét, kb. 30-35 percig… Hmm, hát így kell férjet választani:) És így kell hamar hozzájutni egy elektromos habverőhöz:)

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor
lekvár

1. Előmelegítjük a sütőt közepes lángon.
2. A 6 tojást különválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és gépi habverővel kemény habbá verjük (úgy, hogy ha fejjel lefelé fordítjuk a tálat, akkor se essen ki belőle) és pár percre félretesszük.
3. A tojások sárgáját egy másik tálban 4 evőkanál cukorral szintén a gépi habverővel krémesítjük (3-4 perc).
4. Ehhez (tojássárgája+cukor) apránként hozzáadjuk a 6 evőkanál lisztet és óvatosan a habbá vert tojásfehérjét.
5. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 15-20 perc alatt közepes lángon megsütjük.
6. Akkor van kész, ha a tészta kezd elválni a tepsi vagy a sütőforma oldalától, illetve, ha tűpróbát végzünk és nem ragad rá morzsa. Fontos, hogy ne vegyük ki azonnal a sütőből, csak nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a hirtelen hőmérsékletváltozástól gyorsan összeesik a tészta.
7. Kb. negyed óra elteltével kivehetjük a tésztát, és lehúzhatjuk a sütőpapírt. Ha piskótatekercset készítünk, akkor a sütőpapír lehúzása után egy konyharuhára borítjuk a tésztát és megkenjük a lekvárral (vagy más krémmel) és a konyharuha segítségével felgörgetjük.

A tetejét porcukorral meghinthetjük.

Mire kell figyelni?
A tojások szétválasztása során figyelni kell nagyon, nehogy a fehérjébe sárgája is kerüljön, mert akkor nem tudjuk jó kemény habbá verni.
A lisztet lehetőleg szitálva adjuk hozzá a masszához, ne egyszerűen kanállal – mert így lazább állagú lesz a tészta.

Előző cikkMelegszendvics
Következő cikkChili con carne – Csilis bab

1 hozzászólás