Ez az epres süti lesz az idei kedvenc!
Az epres galette egy szuper választás, ha egyszerű, szép és finom édességet szeretnél sütni a húsvéti napokban.
A titok a könnyű, omlós tésztában és a sok-sok eperben rejlik. Arra kell csak vigyázni, hogy a tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és pihentessük legalább 30 percig a hűtőben. Ezután kinyújtjuk, és tetszőleges méretű köröket vágunk ki belőle.
Készíthetünk két nagyobb galette-et is, de mi most egyszemélyes adagokat sütöttünk. A tésztára kevés eperlekvárt kentünk, de lehet más lekvárokkal is kísérletezni. Nagyon finom a galette körtével, almával, fügével vagy barackkal is – a szépen felszeletelt gyümölcsökkel kirakott édesség minden évszakban jól mutat az asztalon.
Langyosan a legfinomabb, kínálhatjuk magában vagy vaníliafagylalttal, és akkor is nagyon finom, ha pirított mandulával szórjuk meg a tetejét.
Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés
Hozzávalók 4-6 kisebb lepényhez:
- 22 dkg liszt
- 17 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál Dr. Oetker Vanillincukor
- 2-3 evőkanál hideg víz
- 40 dkg eper
- 4-5 evőkanál eperlekvár
- 1 evőkanál Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 tojás a lekenéshez
A hideg vajat felkockázzuk és összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a 2 evőkanál vanillincukrot, a vizet, és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
Közben előkészítjük az epret: kicsumázzuk, megmossuk és felszeleteljük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, majd kisebb vagy nagyobb tányérokat körberajzolva kör alakú darabokat vágunk ki belőle.
Megkenjük a tésztát a lekvárral úgy, hogy a széleken hagyunk kb. 2 cm-es peremet, majd rárakjuk az eperszeleteteket. Ráhajtjuk a peremét, meghintjük egy kis vanillincukorral az epret, a tésztát pedig lekenjük a tojással. Kb. 25 perc alatt készre sütjük.