A sonka, torma és főtt tojás mellől nem maradhat le a húsvéti asztalról a kalács sem. Márpedig a kalács akkor a legjobb, ha saját magunk sütjük!
Megvehetjük a boltban is, de sokkal-sokkal jobb a házi készítésű kalács. Ha még egy kis lekvár, főzött citrom- vagy vaníliakrém is készül mellé, tökéletes reggelivel kedveskedhetünk a családnak. Készülhet a tésztából egy nagyobb kalács is, de ezek a minikalácsok különösen szépek, helyes kis egyszemélyes adagok, tépkedni, vagy akár szeletelni is lehet őket.
Kelt tészta, ami sokak számára mumus, de ha betartunk pár alapszabályt, akkor sikerülni fog: nem szabad túl forróra melegíteni a tejet, érdemes átszitálni a lisztet, és ki kell várni a kelesztési időket. A formázás sem bonyolult: egyszerű hármas fonással készül, ehhez a kis tésztadarabokból azonos hosszúságú rudakat kell sodorni, majd a végüket összefogni és összefonni.
Elkészítési idő: kb. 50 perc + kelesztési idők
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dl langyos tej
- 8 dkg puha vaj
- 2 csipet só
- 1 db tojás
- 2 evőkanál cukor
A lekenéshez:
- 1 db tojás
Az élesztőt 1 dl kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a cukrot és a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, majd az élesztős tejet. Dagasztani kezdjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és beledolgozzuk. Ha már nem ragad a tálhoz a tészta, gombócot formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, azonos méretű kis darabokra vágjuk, és kis gombócokat (kb. 30 db-ot) formázunk belőlük. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd 10-15 cm-es rudat sodrunk belőlük, és hármasával összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kis kalácsokat, és 30 percig pihentetjük, lekenjük tojással, majd 180 fokon kb. 20 percig sütjük.