Ezzel az almás pitével mindenkit leveszel a lábáról!

0

Mennyei illat, isteni finom ízek: egy házi almás pitével mindenkit le lehet venni a lábáról. Egy biztos pont, amivel húsvétkor is biztosra mehetünk.

Ezzel az almás pitével mindenkit leveszel a lábáról!

Szeretjük nagyon a mamiféle almás pitét is, de néha jólesik egy kicsit újítani a formán. Omlós tészta az alapja ennek is, amit egy szép pitesütő tálba simítunk úgy, hogy az oldalakra is jusson belőle. Erre az alapra kerül a finom fahéjas almatöltelék. Természetesen itt is sokféle variációs lehetőség adódik, kerülhet bele alma mellett körte is, szezonban akár eper, málna, barack vagy szilva.

Készíthetjük kisebb formákban is, az egyszemélyes adagokat azonban rövid ideig szabad csak sütni, különben nagyon megpirul a tészta.A tetejére most morzsolt tészta került, de készíthetünk rácsos mintát is, ha a tésztából tésztaszalagokat vágunk, és egymáson átfűzzük a szálakat. Meghinthetjük a tetejét fahéjas barna cukorral, de szórhatunk rá aprított mandulát vagy diót is.

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók kb. 26 cm átmérőjű pitéhez:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 80-100 dkg alma
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

A lekenéshez:

  • 1 db tojás

A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral , elmorzsoljuk a felkockázott vajjal, és a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és felkockázzuk. Ráfacsarjuk egy citrom levét, és összeforgatjuk a fahéjjal elkevert cukrokkal.
A tésztát kettéosztjuk, és lisztezett gyúródeszkán előbb kinyújtjuk az alsó tésztalapot: akkora legyen, hogy ki tudjuk vele bélelni a tortaformát, úgy, hogy az oldalára is jusson.
Az alaptésztát villával megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a tölteléket, és rámorzsoljuk a maradék tortadarabot. Lekenjük tojással, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük.

Előző cikkEzt imádni fogjátok! Mini fonott kalács házilag
Következő cikkCsokitojás helyett: marcipános húsvéti gasztroajándék házilag