Villantós desszert egyszerűen: Tarte Tatin

0

Elegáns és finom – a Tarte Tatin egy igazi francia édesség, amit egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálnia.

Villantós desszert egyszerűen: Tarte Tatin

A Tarte Tatin, a francia fordított almatorta, nevét a Tatin nővérekről kapta, akik a 19. század végén Franciaországban vezettek egy szállodát. Híres specialitásuk volt a karamellizált almatorta, de egyszer véletlenül elfelejtettek az alma alá tésztaréteget tenni, így utólag próbálták pótolni, és sütés után megfordították a süteményt. Ez aztán olyan nagy sikert aratott, hogy végül megtartották a módszert.

Ma már számos verziója ismert: készülhet barackkal, ananásszal, körtével, vagy akár szilvával is, és bár a tészta eredetileg egy vajas-omlós tészta, érdemes kipróbálni ezt a leveles tésztával készült Tarte Tatint is. Vaníliafagyival tálalva egyszerűen tökéletes!! Húsvétkor ki is lehet akár próbálni.

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 1 adag Dr. Oetker Leveles Tészta

Az almához:

  • 8 db közepes méretű alma
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • vaníliafagylalt

Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a cukrot, és közepes lángon szirupos állagúvá főzzük. Hozzáadjuk az almát a szirupos cukros vajhoz, és 15 percig sütjük, néha megkeverve. Ennyi idő alatt a cukor karamellizálódik, az alma kicsit megbarnul. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk 4 db 18-20 cm átmérőjű sütőformát. (Vagy ha nincs, akkor több körben sütjük meg.)
A leveles tésztát kiterítjük, és a sütőformánál picit nagyobb kör alakú darabokat vágunk ki belőle. Ha elkészült az alma, a sütőformákba tesszük a karamellizált almadarabokat, és ráhelyezzük a leveles tésztát úgy, hogy a széleket kicsit betűrjük a széleken.
180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, egy tányért a sütőforma tetejére teszünk, és gyors mozdulattal átfordítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, de még langyosan tálaljuk, vaníliafagylalttal.

Előző cikkAzonnal készítsd el: epres gyümölcsrizs, az örök kedvenc
Következő cikkEzt imádni fogjátok! Mini fonott kalács házilag