A tökéletes húsvéti reggeli: csokis-marcipános kalács

0

Kár lenne a pékségbe rohanni a húsvéti kalácsért. Ti magatok is elkészíthetitek ezt a csokis kalácsot, ami nemcsak finom, de olyan szép is, hogy az ünnepi asztal dísze is lehet.

A tökéletes húsvéti reggeli: csokis-marcipános kalács

Elkészítése nem túl bonyolult, csak egyszer kell ráérezni a technikára. A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük, és ezután hosszában félbevágjuk a tekercset.

A töltelékben az étcsokit cserélhetjük tej- vagy fehér csokira is, de készülhet akár csoki nélkül is: baracklekvárral megkenve és porcukros darált dióval megszórva is nagyon finom.Használjunk éles kést, és figyeljünk rá, hogy végigvágjuk, majd ha sikerült, akkor a két szállal bánjunk óvatosan, és fonjuk össze. Érdemes hosszúkás sütőformában sütni, de ha az nincs, akkor magas falú tepsiben is sülhet. Ebben az esetben érdemes a tepsi falához közel tenni, és a másik oldalról is megtámasztani, hogy oldalra ne tudjon terjeszkedni, csak felfelé.

Elkészítési idő: 50 perc + kelesztési idő

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Instant élesztő
  • 3 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj

Töltelék:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál porcukor
  • 10 dkg Dr. Oetker Lübecki Marcipán massza (natúr)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15-20 dkg darált dió

 

1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll és már nem ragacsos a tészta. Ha kész, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez a vajat egy kisebb lábasban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk, beletördeljük a csokit és kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Hozzáadjuk a porcukrot, és a narancs reszelt héját, és simára keverjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, és külön-külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét, ráreszeljük a marcipán felét és megszórjuk darált dióval. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd az így kapott hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk, és óvatosan összefonjuk a szálakat. Kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába tesszük, majd ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal is. Pihentetjük 1 órán át, majd 190 fokra elmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, és teljesen kihűlve szeleteljük.

Előző cikkHa csak egy kekszet sütnél húsvétkor, ez legyen az!
Következő cikkA legeslegjobb palacsinta!