Gofrival melléfogni nem nagyon lehet. Olyan, mint a palacsinta (csak még jobb). Rakhatunk rá mindent, amit egy palacsintába is raknánk, legyen az túró, lekvár, nutella, csokikrém, gyümölcs vagy éppen mogyoróvaj. Egy biztos: jó lesz! Már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen gofrit akarunk. Olyat, ami a strandosra is hasonlít, vagy inkább igazi brüsszeli gofrit, waffelt, ami kicsit vastagabb, „nehezebb”, de ugyanolyan finom és ugyanúgy megpakolható. Most mindkettőre hoztam receptet, válasszatok!
Klasszikus gofri (bögrés és grammos méréssel):
Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
1 db 2 dl-es bögre/pohár
3 db tojás
fél bögre olvasztott vaj (100 g)
fél bögre cukor (100 g)
1 tasak vaníliás cukor
2,5 bögre tej (5 dl)
1 citrom reszelt héja
3,5 bögre liszt (400 g)
1 tasak sütőpor
1. A tojásokat kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet és a reszelt citromhéjat és összekeverjük.
2. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és csomómentesre keverjük.
3. Gofrisütőben kisütjük.
A brüsszelire leginkább hasonlító házi waffel pedig így készül:
Hozzávalók 6-7 db-hoz:
12,5 dkg puha vaj
30 dkg liszt
5 dkg cukor
150 ml tej
1 csomag szárított élesztő
1-2 marék jégcukor (tescoban is lehet venni szerintem) – de nem hiszem, hogy nagy tragédia, ha kihagyjátok
1. A vajat puhára olvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a cukrot, majd a lisztet és élesztőt és sima tésztává gyúrjuk.
2. Langyos helyen pihentetjük 1 órát.
3. 6-7 darabra szedjük, mindegyik adagba belegyúrunk 1 evőkanálnyi jégcukrot és még további negyed óráig pihentetjük.
4. Gofrisütőben megsütjük.
Ez pedig itt a ráadás, a kakaós gofri. Itt találjátok a receptjét.