Mandulás-csokis gyümölcskenyér

0

Mondtam már, hogy nincs karácsony gyümölcskenyér nélkül, és bár a tavalyi narancsos-csokis is nagyon jó volt, most egy kicsit újítottam és mandulás-szárított áfonyás verziót sütöttem, amit aztán még bevontam csokival is. Így azért még komolyabb az eredmény, gondolhatjátok! Nagyon finom, egyszerű, gyors és akár ajándékba is adható, vendégségbe is könnyedén szállítható. Kész főnyeremény ez is:)

mandulas gyumolcskenyer 3

Hozzávalók egy kisméretű püspökkenyér formához – kb. 20 cm hosszú:
3 db tojás
100 g vaj
8 dkg pocukor
1 narancs reszelt héja
4 evőkanál facsart narancslé
15 dkg búzaliszt
3,5 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
5 dkg szeletelt mandula
5 dkg szárított áfonya
5 dkg étcsokoládé

A csokis köntöshöz:

10-15 dkg étcsokoládé
1. Az  5 dkg étcsokit felaprítjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát, amit kivajazunk, kilisztezünk, vagy sütőpapírral bélelünk ki.
3. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd a puha, olvasztott vajjal is, aztán hozzáadjuk a narancs héját és levét és kikeverjük.
4. Beleszórjuk a lisztet, a darált mandulát és a sütőport és elkeverjük, majd a legvégén jöhet a szárított áfonya, a szeletelt mandula és az apróra vágott étcsoki. Összekeverjük és kész is a massza.
5. A sütőpapírral bélelt formába öntjük és 25-30 percig sütjük. (tűpróbával teszteljük). (a vége felé le lehet takarni egy sütőpapírral, hogy a teteje ne égjen meg, de a belseje még sülhessen. nekem nem volt rá szükség, de van, akinek igen). A teteje szétnyílik, de nem baj, ettől lesz szép, rusztikus:)
6. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
7. Ha teljesen kihűlt, akkor megolvasztjuk az étcsoki 2/3 részét vízgőz felett, vagy kislábasban alacsony lángon, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a maradék csokit és addig kevergetjük, míg az is teljesen elolvad benne. Az olvasztott csokival bevonjuk a kihűlt gyümölcskenyeret és hűvös helyen hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen.

 

Ha érdekelnek egyéb karácsonyos dolgaim is, akkor gyere a facebookra is, jó lesz!

mandulas gyumolcskenyer 2

mandulas gyumolcskenyer

Előző cikkSzaloncukor kóstolás 2014
Következő cikkÜnnepi reggeli