Olyan, mintha karácsonykor lemondtál volna a mézeskalács kekszről és inkább egy csokitortába fektetted volna az energiáidat, de közben rájöttél, hogy mégis csak jólesne egy kis mézeskalács és akkor gyorsan összeboronáltad a kettőt. Nagyon finom kis torta ez, téli hónapokban szülinapi/ünnepi süti is lehet belőle.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
(a 26 cm átmérőjű formához az itt megadott mennyiségek dupláját kell venni)
A csokis alaphoz:
10 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg búzaliszt
fél mk. sütőpor
4 dkg sütőtökpüré (sült tök botmixerrel pürésítve)
A sütőtökkrémhez:
25 dkg sütőtökpüré
1 dl tej
5 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
fél mk. őrölt fahéj
fél mk. őrölt gyömbér
(fél mk. mézeskalácsfűszer – de ez elhagyható)
2 csapott ek. liszt
1. A csokis alaphoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük, és megolvasztjuk benne a csokikockákat. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk.
2. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és végül a sütőporral elkevert lisztet.
3. A sütőtökkrémhez az alapanyagokat egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk (kivajazunk, kilisztezünk ) egy 18 cm átmérőjű tortaformát.
4. Beleöntjük a csokis masszát a torfaromába, majd óvatosan, kanalanként ráadagoljuk a sütőtökpürét. Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük.
A facebook oldalamat itt találjátok, a Goldenblogon pedig itt tudtok szavazni (Gasztro kategória, Csak a Puffin). Köszi szépen!
Ez a süti szuper! a hétvégi családi összejövetelre három sütidet sütöttem meg, mindnek nagy sikere volt, de ez a torta egyszerűen azonnali ismétlést kíván, túl gyorsan elfogyott!
🙂 örülök neki, szerintem is nagyon finom!!
Szia,most kezdem a sütését. 🙂 Érdeklődnék, hogy szerinted probléma lehet e, ha nem kifejezetten édeskés sima sütőtököt használok, hanem tiroli tököt. Ausztriában élek és 3 napig kerestem sima tököt de csak ilyet találtam. Megsütöttem, de nem olyan az íze, inkább risottohoz való.Köszönöm a választ 🙂
A „torfaromát” mint konyhai eszközt szabadalmaztatnod kéne. 😀 Hétvégén megsütöm!