Az év legjobb pogácsája

0

Tényleg az. Tartósan puha, finom, tökmagos és krumplis – így ahogy van jó. Ennél jobb még egyik sem volt idén, pedig sült már 1-2 adag. És hogy mi még a jó benne? Hát az, hogy gyerekmunka is használható hozzá. Mérlegkezelés, kis okoskodás („anya,lisztet is tegyél bele”), összedolgozás – ha hagyjuk, aztán pedig a legnagyobb móka: gyúrás, nyújtás, kiszúrózás, lekenés, tökmagszórás. Mindent megcsinál, csak egy kicsit kell irányítani. És most nem egy 15 éves gyerekről beszélek, nem, dehogy. Még 3 sincs és fiú:) Annál cukibb meg nincs, amikor nevet ad minden egyes pogácsának: anya pogi, apa pogi, brúnó pogi, bendő pogi, egon pogi, na és a legviccesebb, az elrontott pogi: a nyomi pogi.

 

pogacsa_01

 

Hozzávalók kb. 24 db-hoz:
25 dkg főtt krumpli
50 dkg liszt
1 db tojás
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg só
0,5 evőkanál cukor
25 dkg vaj

kb. 10-15 dkg pirított tökmag

1. A krumplit meghámozzuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, áttörjük és félretesszük hűlni.

2. Ha kihűlt, a langyos vízbe beleszórjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

3. A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a kihűlt, összetört főtt krumplit és a felfuttatott élesztőt is és ízlés szerint pirított tökmagot. Összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.

4. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát, feltekerjük (mint a csigákhoz), majd két végét egymásra hajtjuk és megfordítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, majd 15 perc múlva újra kinyújtjuk, tekerjük, hajtjuk, fordítjuk és ezt megismételjük még (legalább) egyszer.

5. Az utolsó hajtogatás után még pihentetjük kicsit, majd kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Szerintem a jó pogácsa egyik titka a méret. A mini pogikban túl sok a „széle”, jobbak a nagyobb pogik)

6. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

7. A pogácsákat a sütőpapírra helyezzük, lekenjük a tetejüket tojással és megszórjuk tökmaggal. 20-25 percig sütjük.

 

Ha tetszett és érdekelnek egyéb dolgaim is, akkor gyere a facebookra is, jó lesz. Itt találod az oldalamat. 

pogacsa_02

pogacsa_03 <0111
0112

0113

Előző cikkMézeskalácsos csokitorta
Következő cikkCsokis kalács