Rigó Jancsi pohárban

0

Ami nemcsak finom, hanem elronthatatlan is. Nem úgy, mint az igazi Rigó Jancsi, mert azt azért el lehet rontani. Na nem az ízét, hanem a formáját. Mert ott azért ügyesen kell elvágni a piskótát is, hogy két szép, azonos vastagságú lapot kapjunk, szépen kell megkenni a krémmel, annak szépen meg is kell állnia úgy és még aztán szépnek kellene lennie szeletelés után is. Szóval van benne pár „buktató”, amin ügyesen el lehet bukni, még akkor is, ha van már némi sütirutinunk.

Bár én egész magabiztosan álltam neki a projektnek, csak nem lett olyan, ahogy azt elképzeltem, így maradt a B-terv. Mivel már adva volt a piskóta, adva volt a krém, csak épp nem lett szép a süti, a maradék piskótát és krémet nem is próbáltam összerakni, hanem inkább megcsináltam így, pohárban. Az anyag nem vész el, csak átalakul:)

rigo_jancsi_allo
Hozzávalók 4-6 kis pohárkához:
A tésztához:
1 db tojás
6 dkg cukor
0,5 dl tej
0,5 dl étolaj
7,5 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
1 mokkáskanálnyi sütőpor

A krémhez:
300 ml habtejszín
2-3 evőkanál porcukor
7,5 dkg étcsokoládé (esetleg habfixáló, de én nem használtam)

A tetejére:
5 dkg étcsokoládé

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki.
2. A tésztához a tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat és tovább keverjük, majd beleszórjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport és elkeverjük.
3. A masszát a tortaformába öntjük és sütőbe toljuk. 20-25 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Ha kihűlt, elkészítjük a krémet: Az étcsokit vízgőz felett (vagy kis lábasban kis lángon, folyamatosan kevergetve) megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk.
5. A habtejszínt kemény habbá verjük, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a porcukrot is, majd hozzáöntjük az olvasztott csokit és elkeverjük, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
6. A tésztát kézzel szétmorzsoljuk és jöhet az összeállítás: Kis poharak aljába sütimorzsát szórunk, rákanalazunk egy adag krémet és a tetejére ismét morzsát szórunk. Közvetlenül tálalás előtt olvasztott étcsokit csorgatunk a tetejére.

Na ugye, hogy elronthatatlan:)

Főleg, ha a „kemény munkát” rá tudjuk bízni valakire. Lehet az egy kitartó és lelkes férj, aki már nagyon enne egy kis édességet, vagy ha ilyen nincs épp kéznél, akkor egy Kitchen Aid, ami pikkpakk, szó nélkül felveri nekünk a tejszínt, hogy aztán mi már csak learassuk a babérokat. Titokban azért köszönjük meg neki a szolgálatait a végén, megérdemli a dicséretet:)

rigo_jancsi_fekvo

rigo_jancsi_fekvo_2

 

Itthon egyébként a Duisberg Kft. forgalmazza, itt találjátok a webshopot a komplett Kichen Aid választékkal együtt.

Előző cikkOlivás-paradicsomos csirke
Következő cikkRépás fasírt