Feltéve persze, hogy maradt kalács. De ez olyan jó, hogy ezért érdemes egy újat sütni/venni, nemcsak maradék kalács felhasználásával lehetséges természetesen. Karácsony óta fennálló és egyre erősödő zserbó elvonási tünetek kezelésére is tökéletesen alkalmas. Ha viszont nálatok húsvétkor is van zserbó és már ránézni sem bírtok, akkor csináljatok a zserbóból kalácsot. Na az a nemsemmi:)
Maradék kalács recept: Zserbóguba
Hozzávalók:
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor / 10 g házi
2,5 dl tejszín
10-12 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 tojás
1. A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasba öntjük, majd közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt és hűlni hagyjuk.
2. A friss vagy maradék kalácsot felkockázzuk, a diót és a porcukrot összekeverjük.
3. Ha langyosra hűlt a cukros tej és tejszín, hozzáadjuk a tojást és jól elkeverjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
5. Egy közepes méretű jénai edény aljára lefektetünk egy sor kalácskockát, közéjük dugdosunk 2-3 kocka étcsokit, kanalazunk rá pár kanál lekvárt, megszórjuk a cukros dióval, meglocsoljuk a tejes keverékkel, majd jön egy következő sor kalács, csoki, lekvár, dió, tejes kotyvalék és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, olvasztott étcsokival locsoljuk meg – hogy még gusztább legyen.
A facebookon is van ám élet, itt találsz, ha érdekel.
Judit!
A gubó isteni lett. Egy hibázott, hamar elpárolgott. De biztos vissza lesz tapsolva.
Kézcsók a feltalálónak.
Brunó nagyon tecccccik szemből.
🙂 köszi Marcsi, nagyon örülök neki!
Tökéletes! Már vagy féltucatszor megcsináltam! Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el pillanatok alatt!
hát az szuper, nagyon örülök neki!