Last minute kalács és új forma

0

Két dolog miatt jön most ez a recept: egyrészt mert az íze tökéletes, másrészt mert szerintem klassz ez az új forma. Csináltam már fonott kalácsot többször is, de ilyen alakú még soha nem volt – pedig elég jól néz ki, ugye? Lehetett volna még szebb is, de így legalább van hova fejlődni:) Ízre tényleg szuper. De ha a bevált recepteden nem változtatnál, a formázást akkor is nagyon ajánlom.

Ja, és mielőtt elfelejteném. Szerintem tegyetek félre pár szelet kalácsot, mert lesz egy jó ötletem, hogy mire használjátok. Legalábbis fejben nagyon finomnak tűnik, ha megvalósítva is jó lesz, akkor hétfőn vagy kedden hozom is a receptet.

kalacs kerek allo

Hozzávalók:
64 dkg liszt + 4-5 dkg
12 dkg vaj
8 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor (vagy 10 g házi vaníliás cukor)
5 dl tej
1 tasak szárított élesztő
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna

(2 citrom reszelt héja – én ebbe most nem tettem, mert nem akartam citromos ízt, de biztos, hogy úgy is szuper)

kalacs21. A tej felét, 2,5 dl-t egy nagy lábasba öntünk, hozzáadjuk a cukrokat és a vajat és közepes lángon pár percig kevergetve melegítjük, míg a vaj és a cukor el nem olvad teljesen. Ha kész, hozzáöntjük a maradék 2,5 dl tejet és hűlni hagyjuk.

2. Ha langyosra hűlt, beleszórjuk az élesztőt és állni hagyjuk 10 percig. Ekkor hozzáöntünk 30 dkg lisztet, (sűrű nokedlitészta lesz) és fakanállal simára dolgozzuk. Egy órán át kelni hagyjuk.

3. Ha letelt az óra, a sütőport és a szódabikarbónát elkeverjük a maradék 34 dkg lisztben. A lábasban lévő tésztát erősen lisztezett gyúródeszkára öntjük, hozzáadjuk a sütőporos-szódabikarbónás lisztet és összegyúrjuk. Közben még tartsuk kéznél a lisztes zsákot és folyamatosan lisztezzük – az a jó, ha a végén már nem ragacsos, de ruganyos tésztát kapunk.

4. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, úgy, hogy előtte lecsippentünk egy kis darabkát és azt félretesszük. Minden tésztadarabból hosszúkás rudakat sodrunk és 3-t-3-t összefonunk – úgy, ahogy a kislányok haját is szokták:). Sima hármas fonás tehát.

5. Előveszünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát – ha nem szilikon, akkor tehetünk az aljába egy szilikonos sütőpapírdarabot – ha szilikon, akkor nincs teendőnk.

6. Az egyik fonatot a tortaformába helyezzük, majd a következőt is – a képen látható módon. A „lyukakat” a tésztából lecsippentett kis darabokkal tömjük be.

7. A sütőt 200 fokra melegítjük, amíg a sütő melegszik, berakhatjuk a tésztát, addig is kel. 35-40 percig sütjük, de kb. 10-15 perc után ráterítünk lazán egy alufólia darabot, hogy ne égjen meg a teteje. A tetejét aztán cukros vízzel fényesítjük -elvileg – hát én kenegettem bőszen, de nem lett fényes. Legközelebb visszatérek a tojásos lekenéshez, úgy szebb lesz.

A recept innen, a formázási ötlet pedig innen jött. Én meg a nagy kombinátor vagyok, az:)

A facebookon is megtaláltok, itt ni.

kalacs kerek fekvo

Előző cikkReggelizz Puffinnal! – Meggyes-csokis turbóreggeli
Következő cikkZserbóguba – a legjobb, ami a maradék kaláccsal történhet