Volt egy idő, amikor sokaknál láttam ilyen-olyan guru-kreálmányokat, amiben számomra az volt a legizgalmasabb, hogy rájöjjek, milyen az eredeti, mert akkor még nem ettem gurut. De most már igen. Kreáltam is egy poharas verziót a saját ízlésemnek megfelelően, leginkább a túró rudi krémből kiindulva. Közös, családi álláspontunk szerint ez így pont jó, nagyon jól kiüti a karamell-tejcsokis mogyoró édességét az enyhén citromos túró. Jó lesz, higgyetek nekem:)
Hozzávalók kb. 8-10 adaghoz:
50 dkg túró
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
3 dl tejszín
A karamellhez:
10 dkg cukor
1 dl tejszín
A tejcsokis mogyoróhoz:
10 dkg sótlan mogyoró
10 dkg tejcsoki
1. Először a karamellkrémet készítjük el. A cukrot egy kis lábasba öntjük és közepesnél picit nagyobb lángon megolvasztjuk. Nem nagyon érdemes piszkálni, csak esetleg néha megrázni az edényt. De kevergetni nem. Ha karamellizálódott a cukor és szép karamellszínű – nyilván:), mi más lenne – akkor hozzáöntjük a tejszínt és addig melegítjük, kevergetjük, míg teljesen felolvad benne. Jól összeugrik először, és össze is áll pár helyen a karamell, de türelem, szépen el fog olvadni minden. Ha kész, félretesszük.
2. A túrót, a porcukrot és a citrom reszelt héját egy tálba mérjük és villával szétnyomkodjuk, elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a citromos-cukros túróhoz keverjük. Ha kész, félretesszük.
3. A tejcsokis mogyoróhoz a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd apróra darabokra vágjuk. A tejcsokit megolvasztjuk és ha megvan, beleszórjuk az apróra vágott mogyorót és elkeverjük.
4. Előkészítünk kisebb 1-1,5 dl-es poharakat, tálkákat és összeállítjuk a gurunkat: kezdjük 1-2 kanál túrókrém, rácsorgatunk a karamellből, ráadagolunk egy kis tejcsokis mogyorót, aztán megint túrókrém, megint karamell és megint csokis mogyoró. Így járunk el minden pohárral.
Szerintem a legjobb azonnal enni, mert ha túl sokat van hűtőben, akkor teljesen megköt a csokis mogyoró. Persze úgyis ehető, nem azt mondom, hogy nem, csak nehezebb egy picit kanalazni.
Mogyoró, csokoládé, karamella, mindez túróval, csak is finom lehet!!
Aztaaa, ez nagyon állat. Ki is próbálom hétvégén.A karamellt mennyire sürgős felhasználni? Beleköt az edénybe egy idő után? Vagy a hűtőben megdermed? Még sosem csináltam,ezért nem tudom, hogy kéne vele bánni. Zsófi
Semmilyen túró rudi szerű házi készítésü sütit nem próbáltam még, a világhírű tortádat sem, pedig ilyenkor csurog a nyálam. Lehet, el kéne kezdenem???Ildi
finom is bizony! zsófi, így tejszínnel nem köt meg, legalábbis nekem nem kötött meg a maradék, ami a lábasban maradt. spájzban tároltam, nem hűtőben, nem romlott meg 2 nap alatt és nem is kötött meg. ildi, szerintem jaja, el kéne kezdeni. rém egyszerű, viszont nagyon finom:)
Mennyi finomság egy pohárban 🙂
Kipróbáltam a házi gurut,mert a bolti nálunk nagyon népszerű.ISTENI FINOM LETT!!!Én még annyit tettem,hogy mindegyik pohár mellé raktam egy bolti gurut is,hogy legyen összehasonlítási alap.A diagnózis egyértelmű:a házi a nyerő :)Köszi ezt a jó receptet!!!! 🙂
🙂 hát ez nagyon aranyos. köszi névtelen!
Van egy jó megoldásom arra, hogy a tejszín ne kapja össze a karamellt, és ne kelljen órák hosszát -kis túlzással- a konyhában töltenetek.Ha megmelegítitek a tejszínt, mielőtt beleöntitek a karamellbe, akkor szépen fel fogja oldani a karamellt, és nem dermeszti meg. :)Olyan 80°-ra ajánlják a melegítést, de én azt sehogy sem tudtam elérni, csak a 60° körülit, de az is elég volt. 🙂
köszi szépen!!
Szia! Szerinted mascarponé is jó túró helyett? Mert van itthon egy ideje egy dobozzal.