Túró guru – vagyis karamelles mogyorós tejcsokis túró rudi krém

0

Volt egy idő, amikor sokaknál láttam ilyen-olyan guru-kreálmányokat, amiben számomra az volt a legizgalmasabb, hogy rájöjjek, milyen az eredeti, mert akkor még nem ettem gurut. De most már igen. Kreáltam is egy poharas verziót a saját ízlésemnek megfelelően, leginkább a túró rudi krémből kiindulva. Közös, családi álláspontunk szerint ez így pont jó, nagyon jól kiüti a karamell-tejcsokis mogyoró édességét az enyhén citromos túró. Jó lesz, higgyetek nekem:)

Hozzávalók kb. 8-10 adaghoz:
50 dkg túró
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
3 dl tejszín

A karamellhez:
10 dkg cukor
1 dl tejszín

A tejcsokis mogyoróhoz:
10 dkg sótlan mogyoró
10 dkg tejcsoki

1. Először a karamellkrémet készítjük el. A cukrot egy kis lábasba öntjük és közepesnél picit nagyobb lángon megolvasztjuk. Nem nagyon érdemes piszkálni, csak esetleg néha megrázni az edényt. De kevergetni nem. Ha karamellizálódott a cukor és szép karamellszínű – nyilván:), mi más lenne – akkor hozzáöntjük a tejszínt és addig melegítjük, kevergetjük, míg teljesen felolvad benne. Jól összeugrik először, és össze is áll pár helyen a karamell, de türelem, szépen el fog olvadni minden. Ha kész, félretesszük.
2. A túrót, a porcukrot és a citrom reszelt héját egy tálba mérjük és villával szétnyomkodjuk, elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a citromos-cukros túróhoz keverjük. Ha kész, félretesszük.
3. A tejcsokis mogyoróhoz a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd apróra darabokra vágjuk. A tejcsokit megolvasztjuk és ha megvan, beleszórjuk az apróra vágott mogyorót és elkeverjük.
4. Előkészítünk kisebb 1-1,5 dl-es poharakat, tálkákat és összeállítjuk a gurunkat: kezdjük 1-2 kanál túrókrém, rácsorgatunk a karamellből, ráadagolunk egy kis tejcsokis mogyorót, aztán megint túrókrém, megint karamell és megint csokis mogyoró. Így járunk el minden pohárral.

Szerintem a legjobb azonnal enni, mert ha túl sokat van hűtőben, akkor teljesen megköt a csokis mogyoró. Persze úgyis ehető, nem azt mondom, hogy nem, csak nehezebb egy picit kanalazni.

Előző cikkMogyoróvajas-narancsos csokikrémes bonbon
Következő cikkMedvehagymás pogácsa

1 hozzászólás

  1. Aztaaa, ez nagyon állat. Ki is próbálom hétvégén.A karamellt mennyire sürgős felhasználni? Beleköt az edénybe egy idő után? Vagy a hűtőben megdermed? Még sosem csináltam,ezért nem tudom, hogy kéne vele bánni. Zsófi

  2. finom is bizony! zsófi, így tejszínnel nem köt meg, legalábbis nekem nem kötött meg a maradék, ami a lábasban maradt. spájzban tároltam, nem hűtőben, nem romlott meg 2 nap alatt és nem is kötött meg. ildi, szerintem jaja, el kéne kezdeni. rém egyszerű, viszont nagyon finom:)

  3. Kipróbáltam a házi gurut,mert a bolti nálunk nagyon népszerű.ISTENI FINOM LETT!!!Én még annyit tettem,hogy mindegyik pohár mellé raktam egy bolti gurut is,hogy legyen összehasonlítási alap.A diagnózis egyértelmű:a házi a nyerő :)Köszi ezt a jó receptet!!!! 🙂

  4. Van egy jó megoldásom arra, hogy a tejszín ne kapja össze a karamellt, és ne kelljen órák hosszát -kis túlzással- a konyhában töltenetek.Ha megmelegítitek a tejszínt, mielőtt beleöntitek a karamellbe, akkor szépen fel fogja oldani a karamellt, és nem dermeszti meg. :)Olyan 80°-ra ajánlják a melegítést, de én azt sehogy sem tudtam elérni, csak a 60° körülit, de az is elég volt. 🙂