Darázsfészek

0

Ami tulajdonképpen diós csiga, nem? Szerintem igen. Masszívabb leves után második fogás klasszikus ebédekhez. Mondjuk gulyásleves után. Mondtam már, mennyire szeretem a gulyáslevest? Ki sem nézném magamból.. Pedig de.

Hozzávalók (egy közepes méretű pecsenyesütőhöz, 15 db-hoz)

A tésztájához:
0,5 kg liszt
3 tojás
2 dkg friss élesztő
2 dl tej
5 dkg porcukor
csipet só
6 dkg vaj, v. zsír

Töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió

Tetejére locsolni:
1,5 dl tej
5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2-3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez

1. Az élesztőt egy kávéskanál cukorral, kevés langyos tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk.
2. A lisztet, a porcukrot, a sót egy tálba mérjük és összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a megkelt élesztőt, a vajat és a maradék tejet és jól kidagasztjuk (vagy kelesztő tálat használunk). Meleg helyen duplájára kelesztjük.
3. Közben a töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük.
4. Ha megkelt a tészta, gyúródeszkán kevés liszttel átdolgozzuk majd kétfelé vágjuk. A részeket egyenként, kb. 35×30 cm nagyságura nyújtjuk, és mindegyiket megkenjük a vajas cukor felével, majd rászórjuk a dió felét. Az így megtöltött tésztát feltekerjük, mint a beiglit. A két végét kicsit benyomkodjuk, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (7-8 db jön ki egy tekercsből, összesen 14-16 db). Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kivajazunk egy pecsenyesütő tepsit.
5. A csigákat a tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy 1-2 cm távolságra legyenek egymástól, hogy még legyen hely a keléshez. Az egyes darabok között 1-2 cm közöket hagyunk a keléshez.
6. Sütőbe toljuk és kb 20-25 percig sütjük.
7. A locsoláshoz a tejet a cukorral és vaníliával felforraljuk, és ha a tészta teteje kezd pirosodni, a forró tejjel meglocsolgatjuk, majd folytatjuk a sütést, amíg a tészta a próbatűre már nem ragad.

Előző cikkFokhagymás hús
Következő cikkRakott hús

1 hozzászólás