Nagy otthoni klasszikus. Ki merem jelenteni, hogy a fokhagymás húsnak van a legjobb zsírja a világon. Úgyhogy dupla haszon. Aznapra már ne tervezz programot, mert roppant erős kajaszagod lesz:)
Fokhagymás hús zsírban
Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj
1 kisebb fej fokhagyma
15 dkg zsír
só
1. A karajszeleteket kicsit kiklopfoljuk, széleit kicsit bevagdossuk. A fokhagymagerezdeket kisebb darabokra vágjuk (de nem nyomjuk szét, vagy nem aprítjuk minire).
2. Egy nagyobb lábasba rakjuk a zsírt, felmelegítjük (de ne égjen:), belerakjuk a karajszeleteket, enyhén megsózzuk és a húsok mindkét oldalát fehéredésig sütjük közepes, vagy annál alacsonyabb lángon, lassan. Ha már mindkét oldaluk fehér, rászórjuk a fokhagymadarabokat, öntünk rá kb 1,5 dl vizet és fedő alatt pároljuk. Néha ellenőrizzük, hogy puhul e, és ha szükséges, pótoljuk a vizet. Ha már kellően puha, levesszük a fedőt és további 20-30 perc alatt „zsírjára sütjük” a fokhagymás szeleteket. (még ilyenkor is lehet tenni rá egy pici zsírt, nehogy kiszáradjon a hús).
A fokhagymás hús krumplipürével a legjobb, arra kell locsolni egy kicsit a szaftból, néhány fokhagymadarabkával megspékelve. Uborkasalátával egyenesen tökéletes. A zsír pedig melegen, de pláne hidegen fantasztikus!
Igen, nálunk is nagy kedvenc, igaz, mi nagyobb darabokra vágott combból készítjük, vagy néha oldalasból, esetleg pulykacombból. Eleinte még tört burgonyával, de mostanában már csak inkább a zsírja miatt kenyérhez.
Gyerekkoromból rémlik, hogy nagymamám is csinált ilyet, de ő val.szeg nem karajból, hanem sertéscombból csinálta és ő egészben sütötte meg a húst úgy, hogy a fokhagymát beleszúrkálta a húsba. Sajnos nem figyeltem, hogyan csinálja, miből, mennyit, mikor tesz bele/rá/mellé. Imádtam!Esetleg van valami ilyesmi recepted?
Nagyon ász…:))))
A mi családunkban ez úgy szokás, hogy reszelt répát is adunk hozzá. Nagyon finom! Próbáld ki egyszer!
🙂 ugye, mondom én, hogy a zsírja nagyon király. nincs sajnos beleszúrkálós receptem, az egy kicsit szerintem más. tudom, mire gondolsz, de én sose csináltam még.reszelt répát?:) hűha.
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett, bekerült a kedvencek közé, köszönöm!