Rakott hús

0
Látszólag rakott krumpli inkább, de közben meg nem is. Alatta lapul a hús, meg még egy csomó minden. Jófajta húzós ebéd (a képen mamut adagban). Az uborka csak megtévesztés, én azt nem eszem meg:)

Hozzávalók: (8 személyre)

16 szelet – kb. 7-8 mm vastag – csontnélküli rövid karaj (kb 1 kg)
16 db közepes burgonya
2 db TV paprika
3 db paradicsom
3 db közepes fej hagyma
30-40 dkg füstölt nyers kolozsvári szalonna (nem bacon:)
sertéssült- és grill fűszer só

Római tálban a legfinomabb, de készíthető kb 20×40-es, magas falú pecsenyesütő tepsiben, vagy nagy jénai edényben is!

1. A húst megmossuk, felszeleteljük. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, magját, ereit eltávolítjuk és kis kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és kis kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük.
2. A szalonnát 2 darabra vágjuk, (kb. 7 cm hosszúak lesznek), majd mindkét darabot vékony szeletekre vágjuk. Mindegyik szeletet kakastaréjszerűen bevagdossuk.
5./ A krumplit meghámozzuk és legyaluljuk, vagy szimplán vékony szeletekre vágjuk.
6./ Összerakjuk az építményt:
Legalul a szalonna szeletek, hogy beterítsék az edény alját, de 3 db-ot félreteszünk, ami majd a tetejére kerül. Jöhet a krumpli egyharmada, egyenletesen elrendezve, majd sóval megszórva. Erre rakjuk a hússzeletek felét, egymás mellé, hogy beterítsék a krumplit. Sózzuk és fűszersókkal megszórjuk. Beterítjük a vékonyra szeletelt hagyma felével, jöhet rá a paradicsom és paprikakockák fele, pici só, majd még egyszer ugyanez a sor (krumpli, hús, hagyma, paradicsom és paprika), majd befedjük a krumpli utolsó harmadával. Rátesszük a három szalonnaszeletet és lefedve sütőbe toljuk. 180 fokon sütjük 1 órán át lefedve, majd levesszük a fedőt és addig sütjük, míg megpirulnak a krumplikarikák.

Ha óriásadagot készítünk, akkor még egy réteg hús-hagyma-paprika-paradicsom jöhet. A lényeg, hogy felül krumpli legyen.

Előző cikkDarázsfészek
Következő cikkBanános-csokis keksz

1 hozzászólás