Almás sütemény bormártással

0

Ismeritek a Gizella Pincét Tokajban? Ha nem, sürgősen orvosoljátok a hiányosságot. Szilágyi László (Szila) és felesége készíti a borokat néhány éve a nagyszülőktől örökölt borászatban, mellette panzió, cuki kutyák, fiatalos lelkesedés és klassz borok, úgyhogy ha eddig nem kóstoltátok a Gizella-borokat, akkor itt az ideje. Debrecenből telepedtek Tokajba, mikor jött a lehetőség, és néhány év alatt szépen felépítették a borászatot, saját erőből, kreativitással, rengeteg munkával és szerencsére jönnek is a megérdemelt sikerek. Mára már elkészült az első Aszú is, pedig emlékszem, mikor pár éve először voltunk náluk, akkor még csak tervben volt, mindig mondta Szila, hogy hát az Aszúnak több idő kell. Aztán tessék, itt is van. Elszaladt pár év, elkészült és isteni finom, megérte a munkát nagyon.

Ez meg itt egy recept a borral. Nagyon odavolt érte mindenki, elég jól sikerült, arcoskodás nélkül mondom. Főleg amúgy is a jó bornak köszönhető a siker:)

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg puha vaj
3 dkg porcukor
fél dl tej
1 tojássárgája
20 g friss vagy 10 g porélesztő

A töltelékhez:
1 kg alma
2 dl Tokaji Aszú
fél citrom leve
20 dkg cukor (szerintem én ezt kihagytam)
2-3 kk fahéj (ezt is kihagytam, direkt)

+1-2 evőkanál tej a teteje kenéséhez és 2-3 evőkanál cukor

A bormártáshoz:
3 dl tej
fél vanília rúd/fél kk vanília esszencia(kivonat)
5 dkg cukor
fél dl Tokaji Aszú
1 tojássárgája
1 kk keményítő

1. Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a borral és a citrom levével és állni hagyjuk.
2. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kicsit félretesszük pihenni.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, ha nem szilikon, akkor kivajazzuk és lisztezzük.
4. A tésztát 4 egyenlő darabra osztjuk és mindegyiket 18 cm-es köralakra nyújtjuk. Az első lapot a tortaformába helyezzük, ráterítjük az alma 1/3-át, majd jöhet a második tésztalap, még egy adag alma, megint tésztalap és az utolsó adag alma, a tetejére pedig az utolsó tésztalap. A legfelső tésztalapot megkenjük pici tejjel és megszórjuk cukorral (nálam barna cukor volt). Sütőbe toljuk és kb 40-50 percig sütjük.

Amíg sül a süti, elkészítjük a bormártást is. A tejet egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliát és felforraljuk. Levesszük a tűzről, pár kanál tejet kikanalazunk egy kis tálba, ahhoz hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a keményítőt és simára keverjük, majd ha már sima, visszaöntjük a lábasban maradt többi tejhez és alacsony-közepes lángon néhány percig főzzük (míg kezd besűrűsödni). Nálam szerintem volt vagy 10 perc. Ha besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a bort. Ezzel a mártással tálaljuk aztán a kész süteményt.

Előző cikkVaníliás kifli
Következő cikkMézeskalácsos tiramisu áfonyaszósszal

1 hozzászólás