Mézeskalácsos tiramisu áfonyaszósszal

0

Így szólt egy SMS: „Suggestion for Christmas: tiramisu de babapiskóta helyett mézessel és áfonyaöntettel:-)”. Küldte Meli barátnőm, akinek az új évben tutira saját címkét hozok létre, mert már annyi mindent lehet a neve mellett felsorolni. Úgyhogy ez egy Meli-címkés recept. Az ünnepi hétvége egyik desszertje. Elég jól csúszott, hümmögtek boldogan a családtagok. Köztük Anyukám, aki 2 napja kérdezgeti, hogy mikor rakom már ki a receptet? Szeretné már megosztani:) Hát íme, mehet a megosztás!

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
1 kk vaníliakivonat
3 ek konyak/whiskey
50 + 100 ml erős kávé kihűlve
150 ml tejszín
4 ek cukor
fejenként 2-3 db mézeskalácskeksz

100-150 g áfonya
1 ek cukor

1. A mascarponét elkeverjük a konyakkal, a vaníliakivonattal és 50 ml kávéval.
2. A tejszínt a cukorral felverjük, ha kész, hozzákeverjük a mascarponés kutyulékhoz.
3. Fogunk egy mélyebb tálat, vagy poharakat, ha egyesével akarjuk tálalni a tiramisut. A maradék 1 dl kávéban egyesével megforgatjuk a mézeskalácsokat a pohár/tál aljára helyezzük, szorosan egymás mellé őket, rákanalazunk egy adag krémet, aztán megint jöhet egy sor kávéban áztatott mézeskalács, megint krém, egészen a tál tetejéig. A lényeg, hogy a tetején krém legyen. Hűtőbe tesszük minimum 4 órára.
4. Elkészítjük az áfonyaszószt: Kis lábasba öntjük az áfonyát (ilyenkor nyilván fagyasztott), hozzáadjuk a cukrot és rotyogtatjuk 10-15 percig, míg a cukor megolvad és az áfonya is összeesett, az egész pedig kicsit ragacsos szószra hasonlít. Közben a kanál vagy villa hátlapjával szétnyomkodjuk az áfonyaszemeket.

Tálaláskor a tiramisu tetejére kanalazzuk a szószt.

Előző cikkAlmás sütemény bormártással
Következő cikk2011 a Puffinon

1 hozzászólás