Narancsos-fügés galette

0

Ha nincs az Aldi, nincs füge. Ahhoz képest, hogy a Balatonnál lakunk, egész pechszériánk van a fügét illetően, úgyhogy a közeli, debreceni Aldiból jutottam hozzá a fügéhez, de végül is mindegy, az a lényeg, hogy van. Ez meg itt egy süti fügével.

Hozzávalók:
A tésztához:
220 g liszt
2 ek cukor
fél kk só
170 g hideg vaj kis kockákra vágva
4 ek hideg víz

A „töltelékhez”:
6-7 db füge
1 ek cukor
fél narancs reszelt héja
2 ek szeletelt mandulalapocska (elhagyható).

1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Ha nem áll össze, adunk még hozzá pici vizet. Ha kész, félretesszük.
2. A fügét megmossuk – ha zavar minket a héja, akkor meghámozzuk – négy darabba vágjuk és egy tálba tesszük őket. Megszórjuk cukorral, ráreszeljük a fél narancs héját és hozzáadjuk a mandulalapokat. Óvatosan, hogy a fügék ne törjenek nagyon össze, átforgatjuk a tál tartalmát.
3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
4. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, úgy, hogy kb. 30 cm átmérőjű kört kapjunk. Nem baj, ha a szélei kicsit szakadoznak és nem precíz kör, ez amúgy is egy rusztikus süti. Ha megvan, egy kör alakú sütőformába tesszük (pl. 26-os tortaforma), rápakoljuk a tölteléket úgy, hogy a szélein kb 4-5 cm-t szabadon hagyunk. Ha rajta van a töltelék, akkor a széleit visszahajtjuk, sütőbe tesszük és 30-35 percig sütjük.

Az ötlet a Williams-Sonoma sorozat Dessert című részéből származik.

Előző cikkTi mibe írjátok a recepteket?
Következő cikkTöltött csirkecomb

1 hozzászólás