Ti mibe írjátok a recepteket?

0

Ez itt a kérdés. Szóval mibe? Vagy már semmibe? Tényleg érdekelne. Mert van a kézzel kiírós verzió. Ebből nekem van az első receptes füzetem, amibe eleinte kézzel írtam le az Anyától, vagy mástól elkért recepteket, aztán volt olyan, amit leírattam valakivel és akkor azt beleragasztottam, és a lustulás következő lépcsője az volt, amikor újságokból, innen-onnan kivágott recepteket ragasztottam bele. Ez a füzet ott be is végezte.

Követték a  csak kézírásos receptes füzetek. Ez úgy zajlott, hogy ha valami megtetszett egy magazinban, könyvben, vagy a neten, akkor ebbe a füzetbe átmásoltam, megjelöltem mellette a forrást, hogy tudjam, hol találtam. Na mármost, ha valamit kipróbáltam, akkor szövegkiemelővel kiemeltem a címet és mellé írtam, hogy „nagyon jó”, „soha többet”, sőt, ha valami rémesnek bizonyult, akkor kegyetlenül át is húztam, hogy még véletlenül se vetemedjek rá többet. Így könnyű átlátni, hogy mi az, ami még kipróbálásra vár. Aztán mikor betelt egy füzet, akkor végigmentem az egészen, sorszámot kaptak a receptek, oldalszámot az oldalak, utána pedig jött legjobb jóbarátom, az excel, és ügyesen beírtam mindent, majd névsorba rendeztem őket, kinyomtattam, és máris kész volt a kis tartalomjegyzékem. Ez volt a „molyolós puffin” éra.

Ilyen füzetből lett 3 nagyalakú, aztán ez a rendszer is lejárt. Azóta egy nagyon-nagyon szép naplóba írom a recepteket, de csak azokat, amik már beváltak, tehát tulajdonképpen papíron is vezetem a blogot, csak mondjuk ott nem beszélek mellé, hanem csak írom a szöveget.. Ilyen szép. Évek óta ilyeneket használok, hol naplónak, hol útinaplónak, a legújabbat receptgyűjteménynek.

A kézzel írós résznél jön még a kérdés, hogy hogyan rögzítitek az ötleteket? Nálam az van, hogy mindig jönnek ötletek, kívánságok, hogy mit kellene főzni a közeljövőben, ezeket valami fecnire felvésem, aztán a fecnik vagy eltűnnek, vagy megmaradnak és akkor időnként az ötleteket kihúzom, hogy ok, megvolt, de általában ezek a listák valahogy mindig csak állnak és a menütervezés majdhogynem adhoc módon történik. Nektek van valami jól bevált módszeretek a menütervezésre, ötletek el nem felejtésére, stb?


Ja igen, van még egy füzetem:) Az úgynevezett „event planner” füzetem. Ezt akkor nyitottam, amikor ideköltöztünk és tudtam, hogy sok-sok vendégeskedés lesz, viszonylag fix, ismétlődő vendégekkel. Így ha jön egy csapat, akkor oda írom fel az ötleteket, hogy mit főzök-sütök majd, aztán mikor elmentek, akkor rögzítem is, hogy mi lett a végleges menü. És ez az utóbbi rém praktikus, mert így viszonylag ritka az, hogy valakinek kétszer ugyanazt kínálom. Na, szóval ilyen is van.

És akkor még nem beszélgettünk a számítógépről. Hány százas a kedvencek-listátok? És rendszerezitek őket, vagy csak ömlesztve mentitek a nektek tetsző blogos/honlapokon szereplő recepteket egy praktikusan „receptek” nevű kedvencek mappába? Nálam ez a legsiralmasabb, ömlesztve van egy böszme nagy mappában minden, ami tetszik, ezt aztán időnként nézegetem, megpróbálom ritkítani. Ilyenkor az van, hogy szépen kikopizom word-be a receptet, aztán ha sok összegyűlt, akkor kinyomtatom. Rendszertelenül, össze és vissza.

Na meséljetek, nálatok hogy van ez az egész? És ha van ilyen füzetetek, megmutatjátok? Fotózzátok le, és töltsétek fel a facebookra, ide ni. Nagyon kíváncsi vagyok.

Előző cikk70 nap – 70 tipp karácsonyra
Következő cikkNarancsos-fügés galette

1 hozzászólás

  1. füzet 😀 valami a5nél picit nagyobb és szélesebb alakúaztán van a kimásolom egy fecnire és beragasztom a füzetbe :)megjegyzést szoktam írni mellé, más színnel ill. néha kommentet, de az eredeti receptet is mindig megőrzöm

  2. Van egy vonalas, kemény fedelű füzetem, abban vannak az anyukámtól kapott és más tuti receptek. Amit a blogra írok, az csak ott van meg. A gépen hasonlóan nagy a káosz, mint nálad. Az ötleteket fecnikre írom, aztán beleteszem egy dobozba, amit a konyhaasztalon tartok. Ami beválik, mehet a füzetbe, vagy a blogra, a többi meg a kukába.Az event planner nagy ötlet, de nálunk nem szokott vendégség lenni (pedig kéne tartani).

  3. Jajjj, Puffin, hát ez a nekem való téma, itt vagyok, grafomán hajlammal, muszáj kézzel (is) írni :DNa szóval: kicsi Zsuzsi még szép csíkos A5-ös, kapcsos cuccba írta a reciket, volt olyan része, amibe bele lehetett dugdosni az újságkivágásokat (amiket ált. sose próbáltam ki :))És épp egy éve éreztem, hogy ez a rendszer nem jó, mert csomó kedvenc receptemről tudtam, h melyik szakácskönyvemben vannak, vagy melyik blogon, de ebbe kezdtem belezavarodni,főleg, h a szakácskönyveim nem mindig voltak karnyújtásnyira. És akkor Bécsben (na nem menőzésből, de épp ott voltam :)) vettem egy kicsi (kb A5 fele) piros kemény szövetborítású füzetfélét, és abba kategóriánként beleírtam azokat az ételeket, amik beváltak. Tehát szigor van, ide csak az kerülhet be, ami már bizonyított, és tudom, h többször is fog készülni. A blogokról szedett kipróbálandó cuccok részben egy „Kipróbálandó” nevű mappában vannak a gépben, részben fecniken szanaszét. Van egy külön bonbonfüzet még, ahova bonbonötletek kerülnek, ill. a jegyzeteim, miközben az adott bonbon készül, vagy ha vmi bonbonnnal kapcs. eseményen vagyok, oda jegyzetelek. Na de majd tolom a fotókat fb-ra is, nem úszod meg 🙂

  4. menütervezés: https://okostojas.blog.hu/2007/05/09/van_bennem_rendszeregy mezei naptárba írom fel, mi jöhet szóba, a naptár hátára a receptből a hozzávalók listája (ha még nincs kiírva a kockás füzetbe, l. lejjebb), az elkészítést meg tudom jegyezni, vagy megoldom magamtól.a receptgyűjtéssel kapcsban szerintem a füzetbe írásnál a fő probléma az, hogy találod meg. ábécérendben a kategóriákon belül? nekem 1 db kockás füzetem van, és nem jó. a következő életemben gyűrűskönyvbe fűzött genotermákba tenném őket, úgy bármikor átrendezhető, ha kifogy a hely az édességeknél vagy a k betűnél.a számítógépemen mappa szinten csak kategóriák vannak (édes, nem édes, fagyi 🙂 és a total commander search funkcióját használom, így a fájlokon belül is tudok keresni, akár hozzávalóra.

  5. Azta! Te aztán tényleg elvetemült vagy!! :))Bevallom én is elkezdtem már több füzetet – gyöngybetűk, kép beragasztás stb. – de egy idő után feladtam. Mostanában időm sincs ilyesmire, nem beszélve arról, hogy mennyire pepecselős..Ami nálam bevált: a kedvenc recepteket összegyűjtöm, szépen, megszerkesztem képekkel és forrással együtt word doksiban, kinyomtatom és egy gyűrűs mappába tematikusan jól elrendszerezem. Ha kipróbálás után olybá’ tűnik, hogy soha többé nem fogom elkészíteni, akkor sincs semmi gond, mert a felhasznált lapot apró darabokra vágom, amiket a határidőnaplóba teszek be. Hirtelen fecnizésekre az üres hátoldaluk kiválóan alkalmas!

  6. régebben recept kivág, lefűz, komplett újság eltesz. aztán füzetbe receptek, no meg fecnik. aztán lett a számítógép, ott egy fájlba hivatkozások, esetleg pár szavas kiegészítéssel. aztán meg lett a blog. most is van egy füzetem, ahová felírok tervezett menülistákat, mélyhűtő tartalmát, bevásárlandókat (ezeket ki is tépem), receptötleteket, receptet magát, régen főzött dolgokat. ez amolyan piszkozat a bloghoz 🙂 hát így. eszterlánc

  7. A blogos receptek könyvjelzőt kapnak, amiből van már vagy 100, azért csak ennyi, mert amikor a barátom újra rakta a gépem, akkor a C meghajtó vasalásával ezek is elégtek. Mikor erre rájöttem, akkor két napig mély-depresszióba estem, elvittük a gépemet egy nagyfej számítástechnikushoz, hogy próbálja meg visszamenteni az imádott blogbejegyzések gyűjteményét. Nem sikerült… Sebaj, hamar újratöltöttem a könyvjelzőket:)De nem egy vizsgaidőszakom táncolt pengeélen amiatt, hogy a wordbe mentett recepteket órákon át szerkesztgettem, majd kinyomtattam, majd órákon át gyönyörködtem benne:)

  8. menütervezés, ötletre nem válaszoltam: a konyhaszekrényen fel van ragasztva egy a4-es lap, oda írom fel egy oszlopba, ha valami kifogyott, bevásárlólista írásnál, onnan írom le. ide kerülnek külön oszlopba a kajaötletek is, és heti egyszer, amikor a menüt megtervezem, egy google doksiba írom. ha valami mégsem akkor készül el, akkor csak át lehet huzigálni…

  9. Ehhez muszáj hozzászólni. Van egy csodálatosan elegáns keménytáblás vonalas füzetem, aminek a borítóján Piroska a legérzékenyebb részen rúg a Farkasba. Még édesanyámtól kaptam ifjúságom hajnalán. Ebbe mennek a bevált receptek.

  10. Füzetbe írok meg a gépen a OneNote programba is, egyszerre mind a kettő, bebiztosítom magam. :)De féltve őrizgetem, mintahogy Anyukám az ő kis rozoga de nagyon megpakolt füzeteit amikből vastag könyvek lettek, szamárfülessek és ki van szakadva a fél füzet. 🙂 IMádom.

  11. Ez egy jó téma. :)))A hirtelen ötleteket, alakuló recepteket a naplómba írom illusztrációkkal együtt, sokan nevetnek is, hogy nekem még abban is a kaják vannak… 🙂 Barátnőmtől kaptam egy nagyon szép füzetet, amibe saját kézzel rajzolta, festette receptjei legjavát, mostanában ezt is bővítem.Ezen kívül van egy tartalomjegyzékkel kinyomtatott gyűjtemény is, így a régi sokszor csak cetliken lévő recepteket is megtaláljuk.Na meg persze ott a blogom, sokszor ahhoz fordulok segítségért, mert máshol nincs meg egy-egy recept, vagy pontos leírás.Ez az event planner jó ötlet, lehet ideje lenne bevezetni… :))

  12. 🙂 na, akkor nem csak én vagyok elvetemült:) köszi a válaszokat, szép kis kollekció lehetne, ha egymás mellé raknánk a kis gyűjteményeinket.. teakert – minek leírni, ott a blog? hát, ha én mindent a blogra raknék, amit valaha kipróbáltam, akkor a blog nem sokat érne… elég sok recept van, ami megtetszik itt vagy ott, aztán kiderül, hogy nem jó.. gondolom, az a blogolvasókat sem tenné boldoggá, ha tele lenne rossz, de kipróbált receptekkel:)

  13. Kérlek szépen, én a netes kedvencek közé mentem azokat, amiket internetről lesek(többek közt a Te receptjeid (: ), de miután egy képviselő fánkos habzsákos, robbanásos baleset után kapott a gépem egy szép kis forrázott tészta bevonatot, inkább a kis cetlik híve vagyok, amiket ide oda tűzdelek(hűtőre, füzetekbe, falra). Na meg a határidő naplóm hátulja biztosít helyet a kincseknek 🙂 A szép lassan kialakuló káosz kiküszöbölésének érdekében tervbe vettem egy papírmasé borítású, saját készítésű natúr füzetke elkészítését, amiben minden jól bevált recept helyet kap majd:)