Bazsalikomos-fokhagymás focaccia

0

Ó igen, ez mennyei. És tényleg, ha nem lenne önmagában is remek, akkor hajlamos lennék azt mondani, hogy a legjobb benne, hogy nem én csináltam, hanem a Férjem, ő gyúrta, sütötte, rakta elém, amihez nagyon-nagyon könnyen hozzá tudnék szokni. Mondta már egyszer, hogy kis „kitérőt szeretne tenni a péksütemények világába”, kérdem én halkan, hogy honnan??:):) mert nem emlékszem, hogy nagyon más úton járt volna a gasztronómia világában, de ha péksütemények, akkor legyenek péksütemények. Ezt is ennek a lelkesedésnek köszönhetjük. Jamie receptje alapján íme: (esti kép)

Hozzávalók:
7 g száraz élesztő
10 g méz
1 dl-nél kicsit több langyos víz
1 dl sör (langyos)
330 g finomliszt
10 g só

10 nagy levél bazsalikom
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 ek olívaolaj
1 kk citromlé
só, bors, őrölt chili

1. Feloldjuk az élesztőt és a mézet a langyos sörben.
2. A bazsalikomot és a fokhagymát apróra vágjuk és egy tálba tesszük, öntünk hozzá olívaolajat (1-2 ek) szórunk rá pici sót, borsot és egy picike őrölt chilit is. Adunk hozzá 1 kk citromlevet is.
3. Kimérjük a lisztet, a sót, mélyedést csinálunk a közepébe és beleöntjük az élesztős-mézes sört. Az ujjainkkal összekeverjük aztán hozzáadjuk a langyos vizet is és kézzel jól összekeverjük, hogy egy nedves masszát kapjunk. Dagasztjuk jó 5 percen keresztül, ha már jól összeállt, akkor gombócot formázunk belőle, tálba tesszük, megszórjuk enyhén liszttel, megkarcoljuk a tetejét késsel és hagyjuk meleg helyen megkelni. Az a jó, ha kb duplájára dagadt. Ha megvan, kicsit átgyúrjuk, kettészedjük a tésztát, két, kb. 20 cm átmérőjű köralakot formázunk belőle, kb 1,5 cm vastag legyen, liszttel meghintett tepsire helyezzük, majd 10 ujjal megdöfködve a tésztát kialakítjuk a focaccia-k jellegzetes „likacsait”. Rátesszük a feltétet, egyenletesen elkenjük rajta az olivás-fokhagymás-bazsalikomos kencét. Kelesztjük még így is 30-40 percig, majd 230 fokon kb 15 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, pici olívaolajjal meglocsoljuk és sózzuk is enyhén.

Kiegészítés: Ha a dagasztáskor nem áll össze a tészta, akkor bátran növeljük a lisztmennyiséget. Mi készítettük már kockaélesztővel is és más liszttel, és akkor sokkal több lisztet felvett..

Előző cikkSzíriai sólet
Következő cikkMedvehagymás-kecskesajtos pogácsa

1 hozzászólás

  1. csak ismétlem magam, ha már blogger nevemen vagyok szólítva az arckönyvön is : Laci: Ez igen! Megsült, az egyik el is fogyott. Nagyon jó! de a recept szövege már most is társszerzőségről árulkodik: többes szám első személy mindenhol!