Ó igen, ez mennyei. És tényleg, ha nem lenne önmagában is remek, akkor hajlamos lennék azt mondani, hogy a legjobb benne, hogy nem én csináltam, hanem a Férjem, ő gyúrta, sütötte, rakta elém, amihez nagyon-nagyon könnyen hozzá tudnék szokni. Mondta már egyszer, hogy kis „kitérőt szeretne tenni a péksütemények világába”, kérdem én halkan, hogy honnan??:):) mert nem emlékszem, hogy nagyon más úton járt volna a gasztronómia világában, de ha péksütemények, akkor legyenek péksütemények. Ezt is ennek a lelkesedésnek köszönhetjük. Jamie receptje alapján íme: (esti kép)
Hozzávalók:
7 g száraz élesztő
10 g méz
1 dl-nél kicsit több langyos víz
1 dl sör (langyos)
330 g finomliszt
10 g só
10 nagy levél bazsalikom
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 ek olívaolaj
1 kk citromlé
só, bors, őrölt chili
1. Feloldjuk az élesztőt és a mézet a langyos sörben.
2. A bazsalikomot és a fokhagymát apróra vágjuk és egy tálba tesszük, öntünk hozzá olívaolajat (1-2 ek) szórunk rá pici sót, borsot és egy picike őrölt chilit is. Adunk hozzá 1 kk citromlevet is.
3. Kimérjük a lisztet, a sót, mélyedést csinálunk a közepébe és beleöntjük az élesztős-mézes sört. Az ujjainkkal összekeverjük aztán hozzáadjuk a langyos vizet is és kézzel jól összekeverjük, hogy egy nedves masszát kapjunk. Dagasztjuk jó 5 percen keresztül, ha már jól összeállt, akkor gombócot formázunk belőle, tálba tesszük, megszórjuk enyhén liszttel, megkarcoljuk a tetejét késsel és hagyjuk meleg helyen megkelni. Az a jó, ha kb duplájára dagadt. Ha megvan, kicsit átgyúrjuk, kettészedjük a tésztát, két, kb. 20 cm átmérőjű köralakot formázunk belőle, kb 1,5 cm vastag legyen, liszttel meghintett tepsire helyezzük, majd 10 ujjal megdöfködve a tésztát kialakítjuk a focaccia-k jellegzetes „likacsait”. Rátesszük a feltétet, egyenletesen elkenjük rajta az olivás-fokhagymás-bazsalikomos kencét. Kelesztjük még így is 30-40 percig, majd 230 fokon kb 15 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, pici olívaolajjal meglocsoljuk és sózzuk is enyhén.
Kiegészítés: Ha a dagasztáskor nem áll össze a tészta, akkor bátran növeljük a lisztmennyiséget. Mi készítettük már kockaélesztővel is és más liszttel, és akkor sokkal több lisztet felvett..
Hmmm…hozzá lehetne szokni, hogy néha elém teszik a kész ételt:-)Laci, szuperügyes vagy!
akkor 2 emberből már kijön egy remek séf. enyim ügyesen főz, de no péksüti. azt rendeljük innen. oké? vagy készítsem esetleg én?
Csinos nagyon!
Ügyes! 🙂
Hú, de megenném! Ez isteni lehet!Férjnek gratula! :))
Nagyon guszta! 🙂
Hát arany ember ez a férj!! És gyönyörű lett a végeredmény, gratulálok neki!
Gratulálok, ez csodásan néz ki
Istenien néz ki. Hasonlót én is szoktam készíteni, csak én provanszi fűszerkeverékkel. Ezt sem fogom kihagyni…
Fú, ez nagyon ott van!
fincsin nez ki 🙂
fincsin nez ki 🙂
🙂 hűha, itt aztán volt forgalom!! köszi mindenkinek, továbbítom a maestronak. aztán meg felkérem társszerzőnek:):) láthatóan népszerű:)
csak ismétlem magam, ha már blogger nevemen vagyok szólítva az arckönyvön is : Laci: Ez igen! Megsült, az egyik el is fogyott. Nagyon jó! de a recept szövege már most is társszerzőségről árulkodik: többes szám első személy mindenhol!