Szíriai sólet

    0

    Lehet, hogy én vagyok defektes, de a sólet, mint olyan nem nagyon hozott izgalomba eddig. Mindig a konzerv sólet jutott eszembe róla, amit a Vásárcsarnok aljában lévő Julius Meinlben vettünk kínunkban, ha már végképp nem volt mit enni, de mégis melegre vágytunk… Uh, ,mondjuk ha az egyetemi évekre gondolok, sok szép élmény nem ugrik be a kajákról…Na mindegy, lényeg. A blogkóstolón sem jöttem izgalomba a sólettől, de Kicsi Vú tányérjáról benyaltam egy kanállal és be kellett ismernem, hogy baromi jól esik. És ráadásul pont olyan kaja, amit amúgy is nagyon szeretek. Mint a chili con carne, vagy a mandulás indiai, bármennyi lecsúszik… Szóval Fűszeres Eszter szíriai sóletjét kipróbáltam, príma lett, annyi volt csak fura, hogy ott, a blogkóstolón egyáltalán nem hiányzott belőle a hús, itthon viszont egy picit igen… Na mondjuk simán lehet, hogy azért, mert ott előtte letoltam egy karácsonyi ízű kolbászkát… Mindenesetre három napig ettük ketten, jóízűen..

    Hozzávalók min 6 adaghoz:
    500 g csicseriborsó
    15 dkg kesudió/vagy sótlan földimogyoró
    20 dkg fekete olajbogyó
    3 db paradicsom
    2 kis fej vöröshagyma
    4 gerezd fokhagyma
    1 dl olívaolaj
    1 kk római kömény
    1 kk koriander mag
    1 kk szegfűbors (én kihagytam)
    1 kk őrölt fahéj
    1 kk chilipehely/ fél kk őrölt chili
    1 csokor friss petrezselyem

    1. A csicseriborsót este tálba öntjük, engedünk rá vizet, hogy ellepje és így hagyjuk éjszakára, hadd ázzon.
    2. A vöröshagymát karikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk.
    3. Közben egy jó nagy fazékban sós vízben megfőzzük a duci csicseriborsót.
    4. A koriandert, a római köményt egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, aztán átöntjük a mozsárba és kicsit összetörjük, hozzáadva a fahéjat és chilit is. A kiürült serpenyőbe beledobjuk a kesudiót/mogyorót és kicsit megpirítjuk azt is, kiszedjük, félretesszük
    5. Ha bazinagy, akkor maradunk továbbra is a serpenyőnél, de én áttértem egy lábasra, beleöntjük az olajat és megdinszteljük rajta a vöröshagymát, ha megpuhult, rádobjuk a fokhagymát és a fűszereket. Kicsit kevergetjük, aztán ráöntjük a megfőzött csicseriborsót, a paradicsomot, plusz pár deciliter vizet (én kb 5 dl vizet adtam hozzá), adunk hozzá 1-2 kk sót és főzzük, amíg a paradicsom megfőtt. A végén hozzáadjuk a kesudiót/mogyotór és az olajbogyót, de már csak pár percig, a legvégén hozzákeverjük a petrezselymet és kész.

    Remélem, nem hagytam ki semmit.

    Előző cikkEmberke bonbon (citromos-gyömbéres)
    Következő cikkBazsalikomos-fokhagymás focaccia

    1 hozzászólás