Csokis pavlova

0
Melindának küldöm ezt a receptet és még Soltész Rezsőtől, ja nem, Csongrádi Katától a Millió millió millió rózsaszál című dalt … (eheh, nem kellett volna Gálvölgyit nézni a választási mulatság helyett.. ) A lényeg, ha lenne a facebookon habcsók, akkor nem lennék a rajongója, éppen ezért a pavlovák sem keltettek bennem szokatlan rezgéseket, de amikor tavaly májusban egy Ízbolygós vacsorát ezzel zártunk, Gourmival együtt komoly pavlova rajongóvá váltunk, annyira jó volt. Ő csinálta meg aztán legközelebb, és én már az ő leírását követtem, elvégre a több csoki még sohasem ártott. Azóta az egyik abszolút kedvenc, olyan még nem nagyon volt, hogy valakinek ne ízlett volna. Cserébe viszont a remek háttérdeszkák most úgy néznek ki, mint egy omladozóban lévő békebeli kertibudiajtó, de isten bizony, hogy csak a konyhapulton fotóztam..

Hozzávalók:
4 tojásfehérje

17 dkg porcukor
fél ek balzsamecet
2 ek kakaópor
54 g étcsoki
       Az étcsokit apróra vágjuk, reszeljük.
       A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítünk egy kb 26 cm átmérőjű tortaformát, vagy csak simán egy tepsit, de mindenképpen sütőpapírt teszünk rá.
       A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, nagyon a végefelé hozzáadjuk a porcukrot.
       Ha kész, hozzáadjuk a kakaóport, a balzsamecetet és az apróra vágott csokit, óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab. A sütő hőmérsékletét levesszük 150 fokra, és hogy le tudjon hűlni, pár percre totál kinyitjuk az ajtaját.
       A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, kört formázunk, de úgy, hogy legyen hely a növekedésnek, tehát mondjuk egy 20 cm átmérőjű kört formázunk a masszából,+  pici csúcsokat lehet csinálni bele.
       A 150 fokos sütőben sütjük kb 55-60 percig. Ha letelt az idő, kinyitjuk az elzárt sütő ajtaját és ott hagyjuk teljesen kihűlni.
Kicsit repedezni fog, úgy tűnik, hogy szét fog esni az egész darabokra, de ha türelmesen megvárjuk, míg kihűl, akkor még szép szeleteket is lehet vágni belőle.
Ha kihűlt, akkor tetszés szerint ízesítjük.
Pl, ez úgy készült, hogy megkentem vékonyan orange curddel, aztán raktam rá egy csomó porcukros felvert tejszínt, pirított sótlan mogyorót, olvasztott étcsokit és piros bogyós gyümit. De mondjuk nyáron meg lehet azt is csinálni, hogy simán tejszínhab, azt elegyengetjük és egész szem málnákkal kirakjuk a tetejét. Az is baromi jól néz ki.
Nagyon jó banán/őszibarack/körte+olvasztott étcsoki+mogyoró/mandula+málnavelő kombinációk is. Úgy értve, hogy banán, vagy őszibarack, vagy körte ésatöbbi.Ja, és most esik le, hogy ÍB-nél tejszínhabos-epreset ettünk, az is frankó volt, és aztán úgy fejlesztettem én tovább ilyen mindenféle feltétes dolgokkal, hogy láttam Jamie Olivernek a műsorában is egy pavlova gyártást és az nagyon tetszett nekem. Azt hiszem, a Jamie természetesen-ben van a recept. De szerintem maga az alap, az százszor jobb így, csokisan. Bocs Jamie:)

Előző cikkSonkával-sajttal töltött gomba
Következő cikkÖtleteket keresek

1 hozzászólás

  1. Bocs, hogy így, de muszáj leírnom :Imádom a szövegedet :)Egyébként szerintem a pavlova az a torta, ami roggyant, csúnya, megrémít, DE ISTENI. Hozzáteszem én még sosem vetemedtem odáig, hogy megcsináljam, de”sohase mond, hogy soha” . Eddig mindig Mások örvendeztetnek meg vele. Talán egyszer én is…