Sajtos roló

0

Mondtam már sokszor, hogy Anyukám a legnagyobb rajongóm és a Tietek is! Nagyon sok blogot olvas, csendben figyelget, jobban képben van, mint én, és tényleg nagyon-nagyon lelkes szemlélője a gasztroblogger-bandának. Na és persze nekem!:):) Bárhol jár-kel a városban, mindenhol nyitva tartja a szemét és vadássza a különféle eszközöket, kütyüket, ilyen-olyan kis konyhai cuccokat, szerintem nincs is olyan hét, hogy ne kerülne valami a gyerekszobám asztalára, hogy ha majd hazajövök, átadhassa. Hát ilyen jó fej! És hogy hogy jön ez ide? Úgy, hogy ő gyűjtötte be ezeket a kis sütőhengereket is, hogy tudjon Apának csinálni sajtos rolót, mert ő azt nagyon szereti. Projekt megvalósult, olyasmi volt ez, mint mikor sajtos tallért készített: nagy lelkesedéssel, iszonyú sok melóval, de végül csak elkészült a dolog, és kb tényleg olyan, mint a bolti, csak jobb. Hát íme a sajtos roló recept:

Hozzávalók – kb 45 db mini rolóhoz:
1 csomag leveles tészta
1 tojás felverve – a kenéshez
A töltelékhez:
6-7 ek liszt
5 dl tej
20-25 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
őrölt bors, só
1. A leveles tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. Kb. 1-1,5 cm széles csíkokat vágunk belőle, erre alkalmas sütőhengereket vékonyan bezsírozzuk/vajazzuk, és a tésztacsíkokat rátekerjük, úgy hogy kicsi átfedés legyen. Felvert tojással lekenjük, vékonyan kizsírozott sütőlapra rakjuk és kb 15 percig sütjük, míg szép aranysárga lesz.
3. Kivesszük és még melegen óvatosan letoljuk a hengerről a rolókat, félretesszük, hogy teljesen kihűljenek.
4. A lisztet a tejjel simára keverjük, kicsi lángon állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, aztán 2-3 perc múlva belekeverjük a reszelt sajt felét, a vajat, sózzuk, borsozzuk és simára keverjük. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Ha kihűlt a massza és a rolók is, akkor valami vékony szárú eszközzel (vagy hurkapálcikával) beletömködjük a masszát a rolókba és mindkét végüket reszelt sajtba mártjuk.

 

Előző cikkCitromos máktorta
Következő cikkTükörkérdés

1 hozzászólás

  1. Ha tudnád, mennyire irigyellek az anyukád miatt. Majdnem elsírtam magam, ahogy olvastam, mennyire aranyos. A sajtos rolót mindig a szegedi virágban ettem, mert ott isteni, puha volt a tölteléke, szerintem pont ilyen, mint ezé a recepté. Hú, de bekapnám most. Nem lehetne-e esetleg a talira pár darabot titokban nekem hozni?

  2. Ági-köszönöm, sajnálom, hogy a Te Anyukád már nem sündöröghet körülötted! De biztos büszke Rád!GBT-hát ha nem is ebből az adagból, de megpróbálok vinni. nem ígérek semmit:) Puszedli – na, hát azt mondja anyukám, hogy a piacnak a fórum felőli végén volt valami konyhacuccokat árusító bolt – és ott. de nem tudja, hogy megvan e még a bolt, mert már pár hónapja vette. majd holnap megyek egy helyre, megnézem Neked és szólok, ha látok.

  3. Egészen kedvem lenne sütni nekem is! Én tej helyett tejszínt szoktam beletenni a krémbe, úgy is nagyon finom.Ha sikerült megtudni, hogy hol szerezte Anyukád a formákat, én is megköszönöm az infót! 🙂