Citromos máktorta

0

Újabb pirospont a mák-citrom párosnak. Mi más lenne, mint goodfood.

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:

A tortához:
22,5 dkg olvasztott vaj
22,5 dkg cukor
4 kisebb tojás
32 dkg liszt
2 kk sütőpor
2 narancs reszelt héja
3 citrom reszelt héja
6,5 dkg darált mák
5 ek joghurt
fél citrom leve


A citromkrémhez:
2 nagy citrom
15 dkg cukor
5,5 dkg vaj
3 tojás
10 dkg mascarpone
1 dl tejszín

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sütőporral, sóval, darált mákkal és a reszelt héjakkal jól elkeverjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a joghurtot  és a citromlevet, majd fokozatosan mehet bele a lisztes elegy.
Egy kivajazott tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük és 45-50 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk, addig pedig elkészítjük a citromkrémet. A 2 citrom héját egy kisebb lábasba reszeljük, belefacsarjuk a citromok levét, hozzáadjuk a cukrot és a vajat és az egészet gőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Ha kész, levesszük a tűzhelyről és félretesszük, míg szobahőmérsékletűre hűl. Ha kihűlt, beleütjük a tojásokat, kézi habverővel jól elkeverjük és kis lángon 12-15 percig kevergetjük, míg besűrűsödik. Ha kész, ismét hűlni hagyjuk és csak ha kihűlt, akkor keverjük hozzá a mascarponet és a felvert tejszínt, amit aztán a torta tetejére kanalazunk és citromhéj-forgácsokkal díszítünk.

Előző cikkBejgli – Gombóc és torony
Következő cikkSajtos roló

1 hozzászólás

  1. na akkor itt is like:)sutipentek egyertelmu sikere. En a vegen beleraktam a teljes doboz Mascarponet, ugy voltam vele, h most ugysem sutok semmit, es csak ram romlana. Az 25 dkg. Elbirta, foleg, h sztem a citromom eleg nagy volt, szoval kellett picit ellensulyozni a savanyusagot. Na szoval tuttti:)

  2. Huhh gyönyörű ez a süti! 🙂 Anyum névnapjára szeretném elkészíteni, aki nagy mák rajongó, csak egy kérdésem lenne. Milyen magas a tészta? Mert mi szeretjük ha a krém és a tészta 50-50 arányban vannak. Vagy már magában is elég puha és krémesebb állagú?