A tökéletes sült gesztenye sütése

0
Először A. barátnőm adott a kezembe sült gesztenyét, úgy nyolc éves korunkban, emlékszem rá pontosan. Hozta uzsi gyanánt és a nagy szünetben az udvaron csemegéztünk a kis gesztenyékből. Aztán jó pár évig megint nem ettem egy darabot sem, 4 éve viszont rákaptam teljesen, telente több kg elfogy nálunk. A frissen sült gesztenye igazi lélekmelegítő hideg téli estéken forró tea mellett, és bár kétségtelenül közel van a Kika, amelynek bejárata előtt mindig lehet kapni, a gesztenye sütése egy ideje már házon belül történik. Csakhogy nem olyan egyszerű a szelíd gesztenye sütése. Ha nem jól sütjük, akkor nem jön le a héja rendesen, kapirgálhatjuk le a szőrös kis héjdarabokat, és végeredményben egy rém bonyolult maszatos téma lesz az egész, amitől elvész a varázsa.

Gesztenye sütése házilag

Szóval a sült gesztenye készítése házilag így néz ki:

1. Sütés előtt pár órával (vagy akár 1 nappal) érdemes beáztatni a gesztenyét. Úgy ahogy van, beleborítjuk egy tálba, engedünk rá vizet, hogy jól ellepje és otthagyjuk. Ha nincs egy napunk, 1-2 óra is megteszi.

Sült gesztenye készítése

2. Sütés előtt előmelegítjük a sütőt kb 220-240 fokra, előkészítünk egy tepsit, kibéleljük sütőpapírral és jó éles késsel, óvatosan, nehogy elvágjuk a kezünket, egyesével bevagdossuk a szelíd gesztenyéket. Egy jó nagy x-et vágunk mindegyikbe, a tepsire helyezzük és így járunk el minden egyes darabbal. Ha közben olyat látunk, aminek a belseje fekete, penészes, vagy rothadt, akkor azt már dobhatjuk is ki. Abból már jobb nem lesz.

Gesztenye sütése otthon

3. Ha minden gesztenye tepsibe került (lehetőleg vágott felükkel felfele), akkor egy alufóliával befedjük/lezárjuk a tepsit és kezdődhet a gesztenye sütése. Hogy meddig süssük a gesztenyét? Kb. 15-18 percig lefedve, majd az alufólia eltávolítása után is sütjük kb. 5-8 percig.
Úgy is sütöttem már gesztenyét, hogy a a lapos oldalát vagdostam be, és 220 fokon sütöttem, alufólia nélkül. Így is működik.
Kigyűjtöttem azért mások gesztenye sütési tippjeit is, lehet csemegézni:
  • van, aki a 240-250 fokos sütőben látja a tökéletes sült gesztenye titkát, és 30-35 percig süti őket.
  • mások nem áztatják órákig a gesztenyét, épp csak vízbe teszik, és már kezdik is a bevagdosást, és aztán 200 fokon 20 percig sütik őket.
  • olvastam olyat is, hogy áztatás után meg kell törölgetni a gesztenyéket -de ez nagyon időigényes, nem hiszem, hogy érdemes bíbelődni vele.
  • vannak akik beáztatják a gesztenyét, aztán bevagdossák, és bevagdosás után is vízbe teszik a gesztenyéket, és csak 10-15 perc után teszik át a tepsibe.
  • és vannak, akik a sütő aljába tesznek egy vízzel teli tálat, hogy az így keletkező pára is segítse a gesztenye sütést.
Kész a sült gesztenye

Hát ennyi a titka a gesztenye sütésének.

Előző cikkRépalekvár
Következő cikkFrancia sonkás-túrós rétes

1 hozzászólás

  1. Én már bevagdosva szoktam beáztatni, úgy nem is kell neki nap, hanem ténylegesen elég 1-2 óra.Meg én nem keresztet vágok rá, hanem két csíkot egyik, meg másik oldalt. Így nem válik úgy szét, mint a te képeden, de ugyanúgy szépen le lehet szedni a héját.lefedni nem szoktam, hanem vizet teszek kicsit alá, hogy még az is „párolja”.Nekem így szokott tökéletes lenni.de ezek az x-ek tetszenek, lehet hogy legközelebb így vagdosom én is őket.

  2. Nálunk ez kiskoromban rendszeres téli csemege volt. Mi is x-eket vágtunk bele, úgyhogy én már el sem tudom képzelni másként. Szerintem helyesek ahogy szétnyílnak. :-)A miénk annyiban különbözik az általad leírtaktól, hogy mi nem áztatjuk be, hanem a sütőbe rakunk be a tepsi alá egy lábosba vizet. nekünk így is könnyedén le szokott jönni a héja. De lehet, hogy a te technikádat én is kipróbálom.

  3. Egy jópofa hapit ismerek a városból, aki nekem megmutatta, hogyan csinálták az öregek. Egyéb iránt amellett, hogy isteni gesztenyét készít, nagyon tájékozott úgy gesztenye témában, mint az élet más területein is isteni beszélgető partner. Szerintem tőle bármit meg lehet kérdezni és nemcsak a a gesztenye sütésről és a hozzá tartozó dolgokról, például a borfőzés titkai, de saját bevallása szerint nyáron, mint pizza szakács is tevékenykedik. Én a Déli pályaudvarnál láttam a régies ruhájában, cilinderrel a fején. De azt hiszem, hogy ők lehettek a Vörösmartyn is. Ha van kérdésed, de nem találod ott, próbáld meg a http://www.gesztenye.hu n, mert mindig ez volt a gesztenye sütő kéményére írva és ott van is elérhetőség. Sőt sok jópofa kép és hasznos tanácsok a témában ! Rendezvények. Sült gesztenye. Forralt bor és minden féle nyalánkság. Nézd csak meg ! Szerintem az ilyesfajta vállalkozások nagyobb teret érdemelnének minden szempontból nézve !Kati