Répalekvár

    0
    Múlt hétvégén a VVV baráti körrel Mátraszentimrén töltöttünk két éjszakát, amelyből a nettó házon kívül töltött idő mondjuk úgy, hogy nem haladta meg a 2-órát, és akkor már sokat mondtam. Házon belül viszont roppant jól szórakoztunk, volt főzés, társasozás, alvás, végtelen röhögés és természetesen szörpölés. Előkerült a sokszor sok vitát generáló Tabu társasjáték is, amelynek keretében az alábbi rövid szösszenet hangzott el:

    Aki beszél: J
    Aki kitalál: L

    – Ilyet csináltam a héten répából.
    – Lekvár!

    Nem mondom, hogy a többiek nem néztek hülyének a répalekvár hallatán, de az az 1 plusz lépés ilyen kiélezett helyzetben simán megérte a coming out-ot. Lássuk be, 10-ből 10-en feltehetően rávágták volna, hogy mondjuk húsleves, vagy saláta, vagy valami. De hogy lekvár?:)

    Íme tehát a répalekvár!

    Hozzávalók:
    500 gr répa
    375 gr cukor
    2 narancs leve
    1 citrom leve

    1. A répákat megpucoljuk és kis darabokra vágjuk, felöntjük kb 3 dl vízzel és 30 percig főzzük. Ha teljesen puhára főtt, akkor turmixgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot és a leveket és további 5 maximum 10 percig főzzük.

    2. Üvegbe zárjuk és kész.

    És hogy mire használjuk: kenyérre kenhetjük, talán chutney-ként is használhatjuk indiai ételekhez, rizssel, vagy csak nyalakodva kiskanállal.

    Találtam azóta további ötleteket fahéjjal, rózsavízzel variálva, tesztelés után majd beszámolok.

    Forrás: Hajdú-Bihari Napló új receptjei című kiadvány

    Snoop Dogg: My Medicine (1 percnél kezdődik konkrétan)

    Előző cikkNarancstorta
    Következő cikkA tökéletes sült gesztenye sütése

    1 hozzászólás

    1. Niki:) Áááá, nem jártunk mi sehol, csak a síparkot tekintettük meg szigorúan felszerelés nélkül, nomeg a Hóvirág kocsmát, ahol összeszedtük a többieket..:) Csárdázás most elmaradt, de biztos, hogy megyünk még, fejben fogom tartani:)vú: azt azért nem mondtam, hogy tördeltük a kezünket izgalmunkban, hogy mikor készül már el… leginkább az elfekvő répakészlet felszámolása volt a cél, de nem bántam meg. L szeme? Hát az nem rebben… majd meglátjuk, hogy kóstoláskor mi lesz..Renáta: még én sem:) Valami szárnyas húshoz szerintem.. Majd referálok.