Narancstorta

0
A tiramisugolyók után írta Mamma, hogy előbb-utóbb mindenkinek kialakul a blogszemélyisége, utalva ezzel az ott írottakra, a gombóc, keksz, alkohol, tészta és egyéb bloggermániákra. Namármost, ha ezt tényként kezeljük, akkor sajnálattal kell közölnöm, hogy én skizofrén vagyok. Merthogy van én nekem egy másik blogszemélyiségem is, a tartlet-személyiség. Ez egy kicsit frissebb, mint a gombócos, de már majdnem ugyanolyan erős. Pár hónapja kinéztem magamnak ezt a formát valakinél, nyomban izzítottam főszponzoromat, Anyukámat, hogy vegyen nekem ilyeneket, ha lát valahol. Aztán persze időközben én is találtam, így ma már jópár tartlet-forma boldog tulajdonosa vagyok, és hát be kell vallanom, én, a tartlet, a sütőpapír és a nehezékként használt bab immáron mágikus kört alkotunk. Jönnek tehát a tartlet-receptek.

Elsőként ez a narancstorta, vagy helyesebben narancsos torta ami a már magasztalt Cooking School Provence című könyvből származik.

Hozzávalók:
Linzertészta:
11,25 dkg vaj
25 gr cukor
1 tojás
175 gr liszt

Narancsos töltelék:
2 narancs reszelt héja
2 tojás
2 tojássárgája
250 ml tejszín
240 gr cukor

1. A tésztát hozzávalóiból gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és kb 1 órán át hűtőben tartjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, közben kivajazzuk a tartletformákat, a tésztából a formáknál nagyobb átmérőjű köröket nyújtunk, elegyengetjük a formában, ráterítünk egy darab sütőpapírt, jó nagy adag babot teszünk rá és max. 15 percig sütjük. (vakon sütés, you know)
3. Míg sül, elkészítjük a krémet: Minden hozzávalót egy tálba öntünk és alaposan elkeverjük.
4. Ha letelt a 15 perc sütési idő, kivesszük a formákból a babot és a sütőpapírt, krémet kanalazunk bele és 18-20 perc alatt készre sütjük.

Tapasztalat: Remek darab. Nálunk ha narancsos sütiről van szó, akkor szinte elengedhetetlen a csoki, így a default példány, Ízbolygó barinőmtől kapott tökéletes Lindt csokiforgácsokkal a tetején kerül a bendőbe.

Tapasztalat kettő: ezt akár jelzésnek is vehetik, akik akarják:):) keresem a szilikonos tartlet és szufléformák fellelésének helyét.

A zene pedig a régi szép Pulp Fiction-ös idők emlékére: Dusty Springfield: Son of a Preacher Man

Előző cikkTiramisugolyók
Következő cikkRépalekvár

1 hozzászólás

  1. Szerintem pont a Springfieldes Son of… a legvérszegényebb. Hallottad már, mikor Aretha Franklin énekli, vagy Joss Stone? :)És ha nem sértelek meg vele, megkésve bár, de törve nem (vagy hogy van?) én is adnék neked egy szalagot.

  2. szii: hát ha teljesen kihűlt, elteheted egy dobozba és legközelebb, ha megint vakon sütsz, akkor újra használhatod. úgy azért pazarlás lenne, ha csak egyszer használnád.. de óvatosan, mert nekem egyszer mikor sokáig nem használtam, moly lepte el… és akkor már tényleg kuka. de ha mondjuk hűtőbe teszed, akkor valszleg nem lesz benne moly:)