Kedvenc úgy, mint legjobban használható, legjobb recepteket tartalmazó, legérdekesebb, stb, stb. Szóval mindent összevetve, melyik az az 5 (vagy több), amit nem hagynál ki költözéskor a kézipogyódból? Magyar és idegennyelvű egyaránt érdekel, ezutóbbi talán annyiban érdekesebb, hogy ezeket itthon, Magyarországon nem tudjuk átlapozni a sarki könyvesboltban. Ha már itt tartunk, akkor az is nagyon hasznos lenne, érdekelne,
melyik könyvekben csalódtatok, melyiket nem ajánljátok.Nálam a favoritok:
Zabert Sandmann Trendkochbuch sorozat: Ez a németnyelvű sorozat, amellett, hogy rendkívül olcsó, darabonként mindössze 5 euró, az egyik legjobb sorozat szerény véleményem szerint. Könyvenként legalább 50 recept, csodálatosan szép képekkel – ahogy egyszer okosan megfogalmaztam, ha csak fotózási ötleteket lehetne meríteni a könyvből, már akkor megérné. De nem, a receptek is jók, mindegyikhez tartozik egy-egy hasznos tipp is: más variáns, egyszerűbb elkészítési mód, valamilyen trükk, vagy tálalási ötlet. Passzív némettudással is könnyedén használható, egyszerű leírások, könnyű nyelvezet – szerintem.
Ezzel szemben csalódás volt:
Továbbadnám a kérdést:
Chilinek, Tintaleves Eszternek, Sajtkukacéknak, Millie-nek, Mézesmadzag Zsuzsának, és Kicsi Vúnak és Áginak is.
Chili és Vanília ajánlata
Jean-Georges Vongerichten: Simple to Spectacular
Suzanne Goin: Lucques
Molly Stevens: All about braising
Paul Gayler: pure Vegetarian
Ingo Holland: Gewürze
Michel Richard: Happy in the kitchen
Héléne Darrozze: Personne ne me volera ce que j’ai dansé
Cornelia Poletto: Alles Poletto
Pichet Ong: The Sweet Spot
Chili további írásai szakácskönyvekről itt és itt
Claudia Roden: Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon
Rose Carrarini: Breakfast, Lunch, Tea
Nigel Slater: The Kitchen Diaries
Heston Blumenthal: In Search of Perfection: Reinventing Kitchen Classics
Patricia Wells: Vegetable Harvest
Paul Gayler: Raising the heat! Cooking with Fire and Spice
Roy Strong: Lakoma
Lénárd Sándor: Római ételek
Bódiné Fekete Éva: A gasztronómia története
Tintaleves
Tessa Kiros: Falling Cloudberries
Gordon Ramsay’s Seasonal Cooking
Claudia Roden: The Book of Jewish Food
Nigel Slater: Real Fast Puddings
Tintaleves
Nigel Slater: Real Fast Food
Ági válasza
Donna Hay: Ízvarázs
Nigel Slater: The Kitchen Diaries
Jamie Oliver: Jamie at Home
Fabio Brambilla és Marco Perez: Pompás falatok
Finom fogások fél óra alatt (Reader’s Digest)
Gordon Ramsay: Sunday Lunch
Clotilde Dusoulier: Chocolate and Zucchini
Nigella Lawson: How to Eat
Napmátka válasza itt
Gergely Éva: Erdélyi Ízek
Balogh Anita: Egyél, kicsim!
Dulmina két kedvence itt:
Schobert Norbi: A karcsúság receptjei
Kurma dásza: Az Ínycsiklandó vegetáriánus ételek
A kis zöldfűszerlexikonról itt ír
Hamikus Zsuzsanna: Tündérkonyhája – erről itt ír
Millie válasza
Union Square Cafe Cookbook
The Silver Palate Cookbooks
The Avoca Cafe Cookbook
Peter Reinhart: The Bread Bakers Apprentice
Cukroskata válasza
Kugler Géza: Legújabb nagy házi cukrászat legpraktikusabb kézikönyve különös tekintettel a magántanulásra
Hevesi Sándorné: Az ideális háztartás
Halász Zoltán: Gasztronómiai kalandozások Európában (1980)
Lénárd Sándor: A római konyha
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve
Süssünk. A sütés iskolája kezdőknek és haladóknak
Bächer Iván: 150 év, megannyi budapesti íz
Citromfű válasza
Horváth Ilona Szakácskönyve
Szakácskönyv az egészségért
1 millió menü
Mediterrán konyha
Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyve
Renáta válasza
Indiai vegetáriánus konyha
Tiszta ízek
Un gout supérieur
Govinda szakácskönyve
Száz szatmári parasztétel
Gabonakonyha
Sajtkukac Orsi válasza
Jamie Oliver könyvek
Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd
Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké
Stahl Judit: Végre otthon!
Mary Berry: Torták, sütemények, csemegék
Varázslatos torták
Ízvarázs füzetek: Egyszerű, gyors sütemények
Le Cordon Bleu sorozat könyvei
Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv
Good Food könyvek
The Vegeterranean
Silver Spoon
Tessa Kiros: Falling Cloudberries
Anna Del Conte: Amaretto, Apple Cake and Artichokes
Paul Gayler: Vegetáriánus ételek
Joanne Harris: A francia piac
Joanne Harris: A francia konyha
Sajtkukac Niki válasza
F Nagy Angéla: A család szakácskönyve
David Lebovitz: Perfect Scoop
Baking
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel
Nemisbéka bestof listája
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Váncsa István szakácskönyve – 1001 recept
The Silver Spoon
Nigel Slater: The Kitchen Diaries
Tessa Kiros: Falling Cloudberries
Zsuzsa gombás szakácskönyvei
Peter Jordan: Nagy gombakönyv
Antonio Carluccio: Gombák könyve
Albert László, Jászai Tibor, Rauch Erzsébet: Vadon termő gombák receptkönyve
Jacque Malouf: Mushrooms
Tóth Endre: Vargánya, rókagomba, füge, medvehagyma – és a sültek!
Renata és Fridehelm Volk: Gombakalauz ínyenceknek
Lévai Judit: Terítéken a gomba
Kalmár Zoltán: Jó gombák és felhasználásuk
Tolnai Kálmán: Ételek vadon termő gombákból és erdei gyümölcsökből
Kis gomba abc receptekkel
Zsófi kedvencei
Nigel Slater: The kitchen diaries
Nigella Lawson: How to eat
Nigella Lawson: Feast
Vancsa Istvan szakacskonyve
Camille le Foll: Les classiques de Camille
Gabojsza válasza
Szakácsok Könyve
Váncsa István szakácskönyve
Berecz Edgár gyűjtésében megjelent Családi szakácskönyv
Nagy konyhai mindentudó – nem túl jó
Maci listája
Tim Mälzer: Kochbuch
Marcella Hazan: Die klassische italianische Küche
Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek
Lea Linster: Kochen, mit Liebe!
Maria Callas: La divina in cucina
Beatbull listája
Alexander Herrmann: Koch Doch (1, 2 és 3)
Heiko Antoniewicz: Fingerfood – Die Krönung der kulinarischen Kunst
Jennifer Joyce: Tapas, Sushi, Antipasti – Fingerfood aus aller Welt
Kate Whiteman: Fische und Meeresfrüchte
Thomas Vilgis: Wissenschaft al Dente valamint Die Molekül-Küche
Joel Robuchon – The Complete Robuchon
Húsosfazék könyvajánlói
Martha Stewart: Hors D’Oeuvres itt
Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook itt
Gordon Ramsay Makes it Easy itt
Kicsi Vú írásai
Könnyen, gyorsan, finomat – Ínyenc ételekről itt
Top 5 könyv Nála:
Tim Mälzer: Das Kochbuch
Hans Gerlach: Kochen fast ohne Rezept
Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak, Francia nők télen-nyáron
The Cookie book
Trendkochbücher sorozat
Bővebben itt ír róluk
Fűszeres Eszter kedvencei
Claudia Roden: The book of jewish food
Stahl Judit: Végre otthon
Váncsa István: Ezeregy recept
Nigella Lawson: Feast
Claudia Roden: Arabesque
Swedish cake and cookies
Ha pedig valakinek vannak ilyen írásai, kérem, küldje el a linket. Jó lenne, ha összejönne egy könyvajánló-gyűjtemény.
PS: Természetesen az nem baj, ha van átfedés, minél több vélemény, annál jobb.
Óriási vagy, Pepper!!:-)))Én ugyan nagyon-nagyon nem szeretem a körkérdéseket (majd a legközelebbiben meg is írom ezt:-))), de ez szuper, és nem is igazán a körkérdés-kategória. Mindenkinek hasznos lehet, bár az tény, hogy szubjektív. Én is írtam ilyet, bár nem sokat (Paul Gayler: Hot), de most tuti postolok – ha szabad:-)))))
Mamma, persze hogy szabad. Csak elsőre direkt olyanokat választottam, akik sokszor szoktak ilyesmiről írni – és Te különben sem szereted a körkérdéseket:):):) Örülök, hogy tetszik. Az meg, hogy szubjektív – hát igen, annyi baj legyen. Az is jobb, mint a semmi:):) Na ki is keresem a Paul Gayleredet.. p, j
Igyekszem, igyekszem, de valahogy a mailek ma nálam se mennek.
Én posztban válaszoltam a kérdésedre! Direkt olyan könyveket választottam, amit viszonylag kevesen ismerhetnek. Nagy csalódás könyvem nincs, max olyan, amiből még soha semmit nem készítettem. Na jó, Nigel Slater-től sokkal többet vártam. De még kap egy pár esélyt.
Megírtam. https://agifoz.blog.nlcafe.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=78484
Köszönöm a megkeresést! Igyekezni fogok vele! Próbálok legalábbis.
Már 34 bejegyzésem van szakácskönyvekről, és nem biztos, hogy a legnagyobb kedvenceim köztük vannak:https://ecet-es-olaj.freeblog.hu/categories/szakacskonyv/
phzs! hát ez remek gyűjtemény! Köszönöm, át fogom linkelgetni.
Szia Pepper!A Sajtkukacon megírtam a postot, a tőlem telhető alapossággal. Előre bocsi, hogy sokat írtam, de egyiket sem tudtam kihagyni! :-)Orsi
Na, a gombás már megvan. https://habolondneszeddle.blogspot.com/2008/11/gombs-szakcsknyvek.html
Nem baj, ha csak igy kommentben? Szoval:Nigel Slater: The kitchen diariesNigella Lawson: How to eatNigella Lawson: FeastVancsa Istvan szakacskonyveCamille le Foll: Les classiques de Camille
A két kedvencemről itt írtam:https://dulmina.blogspot.com/2008/04/kedvenc-szakcsknyveim.htmlEz a zöldfűszerlexikon is nagyon bejött, azóta már sokat művelődtem belőle:https://dulmina.blogspot.com/2008/08/j-szerzemny.htmlAmúgy nem igazán vagyok szakácskönyv-forgató, meg elég sok dologban messze vagyok a közízléstől, úgyhogy a „nekem nem tetszik” kategória nem biztos, hogy mindig a könyv hibája 🙂
Pepper, itt van még egy régi témábavágó link Domestic G.-től: https://domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2007/07/17/Kihagyhatatlan_szakacskonyvek/
Nemrég hozzájutottam egy új darabhoz, és azt hiszem, nagyon sokat fogom forgatni. Itt írtam róla:Hamikus Zsuzsanna: Tündérkonyha