Szakácskönyv-körkérdés

0
Tudom, hogy mostanában egyik körkérdés éri a másikat, de talán ez a mostani, amit szeretnék útjára indítani, ez nem csak informatív, de felettébb hasznos is lehet. Az lenne a kérdésem hozzátok, kedves bloggertársak, hogy Nektek melyik az az 5 (vagy kevesebb, vagy több) kedvenc szakácskönyvetek, amelyet jószívvel ajánlanátok bárkinek. Azért gondoltam, hogy érdemes lenne ezt megkérdezni, mert jön a karácsony, és bár jópár könyv szerepel a wishlisten, biztos vagyok benne, hogy vannak olyan remek darabok, amelyek pl az én figyelmemet elkerülték és feltételezem, hogy közületek is sokan olvasnátok más bloggerek tapasztalatairól. Ja és azért is, mert a múltkor, amikor a Gordon Ramsay könyvekről tettem említést, akkor pl. VKorsi írta, hogy neki mennyire rossz tapasztalata van a gyűröttarcú egyik szakácskönyvével kapcsolatban (mert bonyolultak a receptek, nehezen beszerezhetőek a hozzávalók, stb. Ezt például jó tudni annak, aki ezt a könyvet tervezi éppen megvenni.) Szerintem egy csomó felesleges kiadástól szabadíthatnánk meg egymást, ha lenne egy gyűjteményünk, ahol a kedvenc szakácskönyvekről lennének értékelések.

Kedvenc úgy, mint legjobban használható, legjobb recepteket tartalmazó, legérdekesebb, stb, stb. Szóval mindent összevetve, melyik az az 5 (vagy több), amit nem hagynál ki költözéskor a kézipogyódból? Magyar és idegennyelvű egyaránt érdekel, ezutóbbi talán annyiban érdekesebb, hogy ezeket itthon, Magyarországon nem tudjuk átlapozni a sarki könyvesboltban. Ha már itt tartunk, akkor az is nagyon hasznos lenne, érdekelne, melyik könyvekben csalódtatok, melyiket nem ajánljátok.


Nálam a favoritok:

Gui Gedda and Marie-Pierre Moine: Cooking School Provence: Fantasztikus könyv, igazi remek. A szakács, Gui Gedda egy egyhetes kurzust mutat be a könyvben, kezdve a provence-i konyha alapanyagainak, eszközeinek, technikáinak az ismertetésével, majd bemutatva a provence-i piacokat és a körültekintő vásárlás alapjait, amit aztán sok-sok recept követ. Vannak benne nagy klasszikusok, mint a pan bagnat, a ratatouille, a nizzai saláta vagy bouillabaisse, és van sok egyéb, húsos és húsnélküli étel, édesség, péksütemény, és még sok-sok minden. Komolyan mondom ez a könyv, maga a tömör gyönyör, nem lehet vele betelni. Rengeteg kép (köztük fázisképek is), zömében itthon is kapható hozzávalók, érthető, követhető leírások, eddig általam próbált hibátlan receptek. Überszuper.


David Lebovitz: Perfect Scoop: David Lebovitz, tipikusan az a fazon, akit nem a szépségéért szeretünk… Még csak az érdekesen csúnya kategóriába sem sorolnám, cserébe viszont olyan csúcsszuper a könyve, hogy hibát szerintem még nagyítóval sem lehetne találni benne. Fagylaltok, sorbet-k, graniták, kiegészítők egy helyen. Magával ragad a lelkesedés, amivel az egyes fagylaltokról ír, legyen szó egy egyszerű vaníilafagylaltról, vagy akár egy különlegesebb szecsuáni borsos narancsfagylaltról. A receptek végén „perfect pairing” címszó alatt még javaslatokat is tesz, mit mivel érdemes, lehet kombinálni, tovább halmozva az élvezeteket. Még nem hibázott egyszer sem. Egészen kiváló könyv, egyszerű elkészítési módok, elérhető hozzávalók, a földgolyó ezen részén használt mértékegységek is feltüntetve, 6-8 receptenként 1 kép, szép kivitelezés.

Zabert Sandmann Trendkochbuch sorozat: Ez a németnyelvű sorozat, amellett, hogy rendkívül olcsó, darabonként mindössze 5 euró, az egyik legjobb sorozat szerény véleményem szerint. Könyvenként legalább 50 recept, csodálatosan szép képekkel – ahogy egyszer okosan megfogalmaztam, ha csak fotózási ötleteket lehetne meríteni a könyvből, már akkor megérné. De nem, a receptek is jók, mindegyikhez tartozik egy-egy hasznos tipp is: más variáns, egyszerűbb elkészítési mód, valamilyen trükk, vagy tálalási ötlet. Passzív némettudással is könnyedén használható, egyszerű leírások, könnyű nyelvezet – szerintem.

Williams-Sonoma sorozat: Hasonlóan a német sorozathoz, ez is egy igen kiváló széria. Amerikai kiadású, de „európai” mértékegységekkel is feltüntetett receptek. Rengeteg ötlet, néhol egy icipicit körülményes az elkészítési mód leírása, de rutinosabb konyhatündérek könnyedén elkészíthetik a receptek többségét. Eddig hibátlan receptek, sok kép, elérhető alapanyagok, 40-50 recept/könyv, 11-12 USD.

Magyarnyelvűek közül legeslegkedvencebb könyveim a Good Food könyvek. Amilyen sok rossz receptet lehet találni ügynökségektől megvásárolt(?) képekkel bizonyos más magazinokban – (nemcsak magyar, hanem német és angolnyelvű újságokra is gondolok) – annyira csodaklassz a Good Food Magazin. Nálam eddig tévedhetetlen. Na és ezek közül a remek receptek közül gyűjtöttek ki típusonként 101 receptet a kiskönyvekbe. Nincs mellébeszélés, felvezetés, csak 1 recepthez 1 kép és az elkészítési mód. Zsebkönyv méretű, darabonként 1500 pénz, de simán lenyomja némelyik 3-4000 Forintos könyvet.

Nincs még meg régóta, de teljesen megbízható és alapmű a Szakácsok Könyve. Ha meg még egy leárazás során sikerül féláron hozzájutni, akkor egyrészt rém boldogok leszünk, hogy megfogtuk az isten lábát, másrész pedig a különbözetből meg lehet venni pl 3-5 Good Food könyvet).

Ezzel szemben csalódás volt:
Carluccio’s Complete Italian Food: Amennyire imádom a műsorait, olyan pofáraesés, vagy hogy egyik – és ezek szerint sok más blogger – kedvenc, Nick Hornby szóhasználatával éljek – betoncsók volt a könyve, amely inkább hasonlít egy lexikonhoz, mint egy olyan szakácskönyvhoz, ami azonnal főzésre ösztönözne. Hangsúlyozom, főzési felhasználhatóság szempontjából volt csalódás, mert nem erre számítottam. Több esetben volt problémám a receptek elkészítése során, nem volt elég egyértelmű, volt, hogy az íze nem volt túl jó. De ha valaki az olasz konyha minden egyes alapanyagáról szeretne hosszúranyúlt szócikkeket olvasni, akkor ne habozzon, ez a könyv tetszeni fog!
Kezdeti lelkesedésem ellenére nem vált be igazán az Édességek nagy könyve sem. Jobban mondva a receptek nem váltak be, mert a könyv továbbra is tetszik, impozáns a receptek mennyisége, sok jó ötlet van benne, sok képpel, az igazság azonban az, hogy nem egyszer hagyott már cserben a könyvből kiválasztott recept, amit nehéz feldolgoznom.
Majd még folytatom a listát, addig összeszedegetem mások írásait, és ha megengeditek, a körkérdés során adott válaszaitok linkjeit is folyamatosan gyűjteni fogom itt.


Továbbadnám a kérdést:

Chilinek, Tintaleves Eszternek, Sajtkukacéknak, Millie-nek, Mézesmadzag Zsuzsának, és Kicsi Vúnak és Áginak is.

UPDATE: Na jó, én ezt nem bírom lelkileg:) Egyszer szakítok a hagyományaimmal, hagyományainkkal és kivételesen száraz racionalitás alapján választom ki a hógolyóval leteríteni szándékolt emberkéket és máris barátságok mennek tönkre, árokásás, miegymás:):) Drága bloggerbarátaim: Gabojsza, Mamma, Ízbolygó, Piszke, Cserke, Zsófi, Beatbull és Gourmandula. Érezzétek megszólítva magatokat a kérdés által pls és aztán adjátok tovább ti is:) (én istenem, jó istenem, remélem, most nem hagytam ki senkit!!):):)

Chili és Vanília ajánlata

Jean-Georges Vongerichten: Simple to Spectacular
Suzanne Goin: Lucques
Molly Stevens: All about braising
Paul Gayler: pure Vegetarian
Ingo Holland: Gewürze
Michel Richard: Happy in the kitchen
Héléne Darrozze: Personne ne me volera ce que j’ai dansé
Cornelia Poletto: Alles Poletto
Pichet Ong: The Sweet Spot

Chili további írásai szakácskönyvekről itt és itt


Claudia Roden: Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon
Rose Carrarini: Breakfast, Lunch, Tea
Nigel Slater: The Kitchen Diaries
Heston Blumenthal: In Search of Perfection: Reinventing Kitchen Classics
Patricia Wells: Vegetable Harvest


Paul Gayler: Raising the heat! Cooking with Fire and Spice

Sajtkukac
Roy Strong: Lakoma
Lénárd Sándor: Római ételek
Bódiné Fekete Éva: A gasztronómia története

Good Food könyvek

Tintaleves
Tessa Kiros: Falling Cloudberries
Gordon Ramsay’s Seasonal Cooking
Claudia Roden: The Book of Jewish Food
Nigel Slater: Real Fast Puddings

Tintaleves
Nigel Slater: Real Fast Food


Ági válasza
Donna Hay: Ízvarázs
Nigel Slater: The Kitchen Diaries
Jamie Oliver: Jamie at Home
Fabio Brambilla és Marco Perez: Pompás falatok
Finom fogások fél óra alatt (Reader’s Digest)
Gordon Ramsay: Sunday Lunch
Clotilde Dusoulier: Chocolate and Zucchini
Nigella Lawson: How to Eat

Napmátka válasza itt
Gergely Éva: Erdélyi Ízek
Balogh Anita: Egyél, kicsim
!

Dulmina két kedvence itt:
Schobert Norbi: A karcsúság receptjei
Kurma dásza: Az Ínycsiklandó vegetáriánus ételek
A kis zöldfűszerlexikonról
itt ír
Hamikus Zsuzsanna: Tündérkonyhája – erről itt ír

Millie válasza
Union Square Cafe Cookbook
The Silver Palate Cookbooks
The Avoca Cafe Cookbook
Peter Reinhart: The Bread Bakers Apprentice

Phzs szakácskönyv-értékelései

Cukroskata válasza

Kugler Géza: Legújabb nagy házi cukrászat legpraktikusabb kézikönyve különös tekintettel a magántanulásra
Hevesi Sándorné: Az ideális háztartás
Halász Zoltán: Gasztronómiai kalandozások Európában (1980)
Lénárd Sándor: A római konyha
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve
Süssünk. A sütés iskolája kezdőknek és haladóknak
Bächer Iván: 150 év, megannyi budapesti íz

Citromfű válasza

Horváth Ilona Szakácskönyve
Szakácskönyv az egészségért
1 millió menü
Mediterrán konyha
Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyve

Renáta válasza

Indiai vegetáriánus konyha
Tiszta ízek
Un gout supérieur
Govinda szakácskönyve
Száz szatmári parasztétel
Gabonakonyha

Sajtkukac Orsi válasza
Jamie Oliver könyvek
Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd
Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké
Stahl Judit: Végre otthon!
Mary Berry: Torták, sütemények, csemegék
Varázslatos torták
Ízvarázs füzetek: Egyszerű, gyors sütemények
Le Cordon Bleu sorozat könyvei
Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv
Good Food könyvek
The Vegeterranean
Silver Spoon
Tessa Kiros: Falling Cloudberries
Anna Del Conte: Amaretto, Apple Cake and Artichokes
Paul Gayler: Vegetáriánus ételek
Joanne Harris: A francia piac
Joanne Harris: A francia konyha

Sajtkukac Niki válasza
F Nagy Angéla: A család szakácskönyve
David Lebovitz: Perfect Scoop
Baking
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel

Nemisbéka bestof listája
Horváth Ilona: Szakácskönyv
Váncsa István szakácskönyve – 1001 recept
The Silver Spoon
Nigel Slater: The Kitchen Diaries
Tessa Kiros: Falling Cloudberries

Zsuzsa gombás szakácskönyvei
Peter Jordan: Nagy gombakönyv
Antonio Carluccio: Gombák könyve
Albert László, Jászai Tibor, Rauch Erzsébet: Vadon termő gombák receptkönyve
Jacque Malouf: Mushrooms
Tóth Endre: Vargánya, rókagomba, füge, medvehagyma – és a sültek!
Renata és Fridehelm Volk: Gombakalauz ínyenceknek
Lévai Judit: Terítéken a gomba
Kalmár Zoltán: Jó gombák és felhasználásuk
Tolnai Kálmán: Ételek vadon termő gombákból és erdei gyümölcsökből
Kis gomba abc receptekkel

Zsófi kedvencei
Nigel Slater: The kitchen diaries
Nigella Lawson: How to eat
Nigella Lawson: Feast
Vancsa Istvan szakacskonyve
Camille le Foll: Les classiques de Camille

Gabojsza válasza
Szakácsok Könyve
Váncsa István szakácskönyve
Berecz Edgár gyűjtésében megjelent Családi szakácskönyv
Nagy konyhai mindentudó – nem túl jó

Maci listája

Tim Mälzer: Kochbuch
Marcella Hazan: Die klassische italianische Küche
Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek
Lea Linster: Kochen, mit Liebe!
Maria Callas: La divina in cucina

Beatbull listája
Alexander Herrmann: Koch Doch (1, 2 és 3)
Heiko Antoniewicz: Fingerfood – Die Krönung der kulinarischen Kunst
Jennifer Joyce: Tapas, Sushi, Antipasti – Fingerfood aus aller Welt
Kate Whiteman: Fische und Meeresfrüchte
Thomas Vilgis: Wissenschaft al Dente valamint Die Molekül-Küche
Joel Robuchon – The Complete Robuchon

Húsosfazék könyvajánlói
Martha Stewart: Hors D’Oeuvres itt
Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook itt
Gordon Ramsay Makes it Easy itt

Kicsi Vú írásai
Könnyen, gyorsan, finomat – Ínyenc ételekről itt

Top 5 könyv Nála:
Tim Mälzer: Das Kochbuch
Hans Gerlach: Kochen fast ohne Rezept
Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak, Francia nők télen-nyáron
The Cookie book
Trendkochbücher sorozat

Bővebben itt ír róluk

Fűszeres Eszter kedvencei
Claudia Roden: The book of jewish food
Stahl Judit: Végre otthon
Váncsa István: Ezeregy recept
Nigella Lawson: Feast
Claudia Roden: Arabesque
Swedish cake and cookies

Ha pedig valakinek vannak ilyen írásai, kérem, küldje el a linket. Jó lenne, ha összejönne egy könyvajánló-gyűjtemény.
PS: Természetesen az nem baj, ha van átfedés, minél több vélemény, annál jobb.

Előző cikkVKF – Paradicsomleves sajtos kiflivel
Következő cikkLilahagymás kosárkák

1 hozzászólás

  1. Óriási vagy, Pepper!!:-)))Én ugyan nagyon-nagyon nem szeretem a körkérdéseket (majd a legközelebbiben meg is írom ezt:-))), de ez szuper, és nem is igazán a körkérdés-kategória. Mindenkinek hasznos lehet, bár az tény, hogy szubjektív. Én is írtam ilyet, bár nem sokat (Paul Gayler: Hot), de most tuti postolok – ha szabad:-)))))

  2. Mamma, persze hogy szabad. Csak elsőre direkt olyanokat választottam, akik sokszor szoktak ilyesmiről írni – és Te különben sem szereted a körkérdéseket:):):) Örülök, hogy tetszik. Az meg, hogy szubjektív – hát igen, annyi baj legyen. Az is jobb, mint a semmi:):) Na ki is keresem a Paul Gayleredet.. p, j

  3. Én posztban válaszoltam a kérdésedre! Direkt olyan könyveket választottam, amit viszonylag kevesen ismerhetnek. Nagy csalódás könyvem nincs, max olyan, amiből még soha semmit nem készítettem. Na jó, Nigel Slater-től sokkal többet vártam. De még kap egy pár esélyt.