Hozzávalók kb. 30 db gombóchoz: 1 bögre = 240-250 ml
fél bögre tejszín
250 g fehércsoki
1 ek frissen reszelt citrom/lime héj
1 citrom/lime leve (opcionális)
1,5 bögre kókuszreszelék
Vanília esszencia (opcionális)
1. A csokit gőz fölött, vagy simán a tűzhelyen kislángon felolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
2. A tejszínt is felforraljuk, óvatosan, állandó kevergetés mellett, kislángon. (Itt jöhet bele pár csepp vaníliaesszencia, de nem kötelező.) Ezt is félretesszük, hogy hűljön kicsit.
3. Ha már langyosra hűlt a csoki és a tejszín is, akkor lassan hozzáadjuk a tejszínt a csokihoz, és sima krémmé keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a citromlevet, és kicsit több mint fél bögre kókuszreszeléket. Elkeverjük, majd betesszük a hűtőbe egy fél órára, hogy kicsit megdermedjen a massza.
4. Ha letelt a félóra, kivesszük a hűtőből, ha nem állt össze eléggé, akkor keverünk még hozzá kókuszreszeléket, visszatesszük megint a hűtőbe. Ha kész, jól megdermedt, gombócokat formálunk a masszából, meghempergetjük kókuszreszelékben és kész. Ha mind kész, visszatesszük a hűtőbe és tálalásig ott tároljuk.
Szerintem nagyon-nagyon finom, jó ötlet a citrom, nagyon üdévé teszi! Legközelebb fogok a közepébe tenni egy-egy szem mandulát is.
:-)) Ez hasonlít az én fehércsokis pralinémhoz, de annak ellenére, hogy még tetemes mennyiségű vajat is tettem bele, fagyasztóban kellett tartani. Ők nem puhultak meg nagyon a hűtőben??A cup gondolom 240 ml-t takar:-))
aha, jól van, ezt a bejegyzést még nem akartam publikussá tenni, hát ezek szerint sikerült:) természetesen 240 ml, meg még hozzá akartam fűzni azt is, hogy milyen jó, hogy nincs benne vaj:) Nekem egyáltalán nem puhultak meg, teljesen jó az állaguk.
:)) úgy örülök, hogy tetszett/ízlett! Továbbá jelentem, hogy tegnap ettük meg az uccsó golyót (nagyipari mennyiség készült + én nem vagyok annyira csokis), és nemhogy túléltük, de majd egy hónap után is tökéletes volt.
ja, mandulát én is tettem bele, ill. az első körben, amit publikáltam, és ami ajándéknak készült a barátok számára, csak 1 darabba rejtettem, és az ajándékozottak között meghirdettem, hogy akinél kiköt, az kap egy rúd szilvásbeiglit. Nagyon jó volt bele. Tudom, mert- esküszöm véletlenül – nálam landolt a mandulás golyó…:))
hello Gourmandula, akkor ezek szerint jól sikerült a gombóc-barter:) Neked is bevált a zserbógombóc, nekem meg bevált a citromos gombóc:) Tényleg ipari mennyiség lehetett, ha ennyi ideig kitartott!! A mandulás történet aranyos:), így legalább tényleg tudod, hogy milyen az íze együtt. Egyébként szerintem úgy már nagyon hasonlít a mostanában kapható újfajta Ferrero Rocher citromos darabjához. Legalábbis nekem már mandula nélkül is nagyon hasonló volt!köszi!
Gourmandula, akkor ki kapta a szilvásbeiglit? Ha nincs rá jelentkező szólj nyugodtan :-)Drpepper, nagyon szépek a golyók, már egészen profi vagy a golyógyártás terén. (is) 🙂
Nekem a fehércsoki felolvasztása nagyon rizikós szokott lenni, de ehhez a golyóhoz úgy csináltam, hogy az apróra tört fehércsokira ráöntöttem a felmelegített tejszínt és simára kavirnyásztam. Így megspóroltam az első lépést és nem égett oda a fehércsokim felolvadás helyett (mint általában szokott, ha nem lehet tejszínnel olvasztani…:))A fényképed meg szuper ötletet adott, hogy hogyan lehet kultúrált formában ajándékká alakítani!
Rita, örülök, hogy nem volt gond és ötletet is adtam:)