Olajbogyós pulykamell

0
A karácsony előtti utolsó pesti napok egyikén készült ez a túlélő összeállítás, akkor már nagyban törekedtem a romlandó készletek eltüntetésére, hogy ne kelljen őket kidobni a 10 napos távollét miatt. Nagyjából olyan volt a szituáció, mint Stahl műsorában a „majd a Buday” rész, amikor van egy doboz, amiben néhány hozzávaló van és abból „alkot” valamit a szakács. Más kérdés, hogy sokszor olyan alapanyagok vannak abban a varázsdobozban, ami szerintem nem található meg egy átlag háziasszony kamrájában, hacsak nem árulják ezeket az egységcsomagokat valamelyik áurházláncban. Nyilván nem. De ha már itt tartunk, az én képzeletbeli dobozomban maradék olivabogyó, egy nagyobbacska pulykamell volt, és nagyjából semmi más. Az ötlet pedig az aszalt gyümölcsös pulykamellből eredt, annyi változtatással, hogy ezúttal nem serpenyőben, hanem a sütőben sütöttem meg, jó ötletnek tűnt ugyanis a Kicsi Vú által az előbbi húshoz fűzött kommentárban említett technika. Valóban egyszerűbb, kevesebb felügyeletet igényel.

Hozzávalók:
Pulykamell

Bors
Olajbogyó
Olívaolaj
Alufólia

1. A pulykamellet kisebb téglalapokra vágjuk és kiklopfoljuk, óvatosan nehogy kilyukadjon valahol. Sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk. Közben félbevágjuk az olajbogyókat és előkészítünk néhány darab alufóliát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Kiterítjük a szeleteket, rászórunk néhány szem olajbogyót és jó szorosan feltekerjük a húst. Ahogy kész, egyből ráhelyezzük az alufóliára, feltekerjük és a két végén, mint a szaloncukrot, megcsavarjuk.
3. Ha minden hús szaloncukorrá vált, rátesszük őket egy tepsire, vagy egy nagyobb jénaiba és sütjük kb. 50-60 percig.

Ha kész, kivesszük a sütőből és várunk kb. 15 percet, mielőtt kibontanánk az alufóliát.

Tapasztalat: Így, pucéron, azt gondolom, hogy jobb lett volna serpenyőben sütni a húst, ha viszont ezt a szaloncukros megoldást választjuk, akkor érdemes néhány bacon-szeletet is rátekerni a húsra. Egyébként hozzánk hasonló olajbogyó-rajongók biztosan szeretni fogják.

Előző cikkAranygaluska
Következő cikkFehércsokis citromos gombóc

1 hozzászólás

  1. Ennek most nagyon örülök, mert aszaltszilvásat és tojásos gombásat szoktam készíteni (a baconszalonnás változatot, sütőtálban egyben lefóliázva, majd készre pirítva), és az uram szerint a gombásat nem lehet überelni. Vagy mégis? 🙂