Aranygaluska

0
Egy sima, egy fordított, jöjjön az édesvonal jegyében az eheti kelt tészta, a nagy klasszikus, az aranygaluska. Nekem ezek a mennyiségek váltak be.


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dl langyos tej+fél kiskanál cukor bele
2,5 dkg élesztő
7 dkg cukor
7 dkg vaj (olvasztva)
2 tojás
csipetnyi só
15 dkg darált dió
15 dkg cukor
3-5 dkg vaj (olvasztva)

1. Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, liszttel meghintjük, letakarjuk és felfuttatjuk.
2. Közben egy nagyobb tálba belemérjük a többi hozzávalót, majd mikor felfutott az élesztő, azt is hozzáadjuk és jól összegyúrjuk. Segítségként használhatunk dagasztókaros robotgépet, de kézzel is kivitelezhető. Ha elvált a tál falától a tészta, letakarjuk és meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük. Míg kel a tészta, kivajazunk egy 26-cm-es tortaformát (vagy más, hasonló méretű sütőalkalmatosságot).
3. Ha megkelt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztából kicsi cafatokat tépünk és kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, amelyeket szépen sorban egymás mellett (de nem túl szorosan!) elhelyezünk a tortaformában. Ha nincs több hely és kész a legalsó sor, akkor meglocsoljuk olvasztott vajjal és megszórjuk alaposan a cukros darált dióval. Ezután jöhet a következő sor, ha az is kész, azt is meglocsoljuk olvasztott vajjal és megszórjuk a maradék cukros darált dióval. Addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. (Az említett 26-os tortaforma esetén kb. 2 réteg jön ki.)
4. Kb. fél órán át pihentetjük, majd betesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük nagyjából 30 perc alatt.

Mi vaníliasodóval és csokisziruppal szoktuk enni.
Vaníliasodó:
fél liter tej
2 tojás
3 ek cukor
pár csepp vaníliakivonat
A tejet felforraljuk, közben a 2 tojást alaposan elkeverjük a cukorral, és mikor már forr a tej, hozzáadjuk a cukros tojást és a pár csepp vaníliát, és néhány perc alatt megvárjuk míg besűrűsödik.
Előző cikkHúsleves
Következő cikkOlajbogyós pulykamell

1 hozzászólás