Colatorta

0
Nagyon úgy tűnik, hogy Nigella jött, látott és győzött, legalábbis az én köreimben, mert már a sokadik – blogger és nem blogger – pajtásomtól hallottam az elmúlt héten, hogy megkapta az új könyvét karácsonyra. No én nem, mert mire megláttam a könyvesboltban, addigra már réges régen postáztam a levelemet a Jézuskának, ezért magamat leptem meg vele egész éves jó magaviseletemért. Ez az első recept, amit kipróbáltam.

Hozzávalók (egy 22-23 cm-es tortaformához):
20 dkg finomliszt
20 dkg cukor
fél teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1 tojás
1+1/4 dl író (vagy 3 dkg joghurt összekeverve 1 dl tejjel)
1 tk vaníliakivonat
12,5 dkg sózatlan vaj
2 ek kakaópor
1,75 dl cola

A krémhez:
22,5 dkg porcukor
2 ek vaj
3 ek cola
1 ek kakaópor
fél tk vanília kivonat

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kivajazunk egy tortaformát
2. Fogunk két tálat és egy kis lábost. Az egyik tálba kerül a liszt, a cukor, a szódabikarbóna és a só. A másik tálban felverjük a tojást az íróval (vagy a joghurt-tej páros) és a vanília kivonattal. A kis lábosba tesszük a vajat, a kakaóport és a colát és lassú tűzön összeolvasztjuk őket.
3. Ha minden megvan, a három tál tartalmát összeöntjük és addig keverjük, míg sima krémet nem kapunk. Ha már sima, akkor átöntjük a tortaformába és kb. 40 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük!
4. Ha kész a torta, tegyük félre 10-15 percre, amíg elkészítjük a krémet.
5. Egy kis lábosban megolvasztjuk a vajat a colával és a kakaóval, majd ha kész, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vaníliakivonatot és a porcukrot. Az a jó, ha sima, kenhető krémet kapunk. Ezzel megkenjük a torta tetejét és megvárjuk, míg teljesen kihűl.

Értékelés: Nagyon jó a tésztája, tökéletes az állaga. A colahoz semmi köze, legközelebb valamit fogok beleszórni a tésztába, hogy izgalmasabb legyen. Nigella apróra vágott diót javasol, szerintem valamilyen aszalt gyümölcs is jó lehet. A krémmel vigyázni kell, mint látható, nekem kissé rücskös lett a teteje, köszönhetően a colának, ezzel legközelebb jobban fogok vigyázni, nem dőlök be a látszólagos simaságnak, azért is tovább fogom kevergetni, míg az utolsó szuszt is kikeverem a colából.
Előző cikkZserbó
Következő cikkHúsleves

1 hozzászólás

  1. Nocsak, honnan ismerem én ezt a süteményt! Vagy 5 éve bukkantam rá, mikor colás recepteket kerestem, akkor meg is sütöttem (tényleg jó), de nekem egy Nigella-könyvem sincs! Rajta van a Coke hivatalos oldalán is (https://href.hu/x/4ck3), meg még rengeteg helyen. De nem akarom elvenni a kedved:-), mivel fogalmam sincs, hogy kié az eredeti: egy klasszikus USA-receptről van-e szó, vagy az ő szellemi terméke?(én abszolút az előbbit hittem, mivel az amerikaiak szeretnek készétel alapanyagokat használni, szintén ebben a műfajban az egyik „kedvencem” a colás marharagu:-)).

  2. Micsoda turpisság!:):) A kedvem nem vetted el, mert a kedvem még csak keresgélem a könyvvel kapcsolatban, ez az első Nigella-könyvem, és még nem is tanulmányoztam alaposabban, de majd ráhangolódok. (A jött, látott, győzött arra vonatkozott, hogy iszonyú magas ára ellenére milyen gyorsan meg is vették sokan karácsonyra, szülinapra, akármire). Nyilván eredendően amerikai, Nigella is írja a recept bevezetőjében, hogy „több különböző amerikai könyvben több különböző változatát láttam ennek a tortának”Mindenesetre köszi, hogy elvittél a colás receptek oldalára, fogok még próbálkozni! node colás marharagu????

  3. Ó, így már érthető:-) Bár én nem láttam olyan sok verziót ebből a süteményből:-))A colás marharagu egy érdekes dolog. Nem is tudom, hogy ilyen nyilvános helyen le merjem ezt írni, annyira gáz!:-)) Elfoglalt amerikai anyukáknak való kerti partira. Ezt a receptet is abban a hullámban találtam valahol, és mivel nem tudtam elképzelni, hogy bármi íze is lehet, egyszerűen ki kellett próbálnom! A lényege, hogy felkockázol egy kilónyi marhahúst, ráteszel egy zacskó hagymaleves-port (ez obergáz!, bár minden benne volt), ráteszel egy üveg mangóchutney-t (ez volt a szimpatikus), ráöntesz egy üveg colát, jött még hozzá valami apróság, és órákig párolod, amíg kész nincs. Igazából nem is volt rossz:-)) Előtte sem ittam colát, azóta sem, de akkor még egy colás teriyaki-szósz-féle is született, és ezzel be is fejeztem a colás pályafutásomat:-)))