Zserbó

0
Ma próbálom letudni a tartozásaimat, amik még hátramaradtak az ünnepek után, hogy aztán minél hamarabb meginduljak az új irányvonalon és kicsit tudatosabbá váljak blogszerkesztésileg. Tehát, a tuti zserbó recept, Anyukám útmutatásait követve:

Hozzávalók:

Tészta:
65 dkg liszt
15 dkg zsír
3 dkg élesztő
1 dl langyos tej
2 dl tejföl
fél zacskó sütőpor
15 dkg cukor
1 tojás
pici só

Töltelék:
25 dkg darált dió
25 dkg porcukor
80-100 dkg baracklekvár

Máz:
6 evőkanál kakaópor
kb. 1 dl víz
2 evőkanál cukor
5 dkg vaj

1. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk (1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meghintjük pici liszttel a tetejét). Ha kész, a lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a többi anyagot. Jó alaposan meggyúrjuk a tésztát, 3 cipót formázunk belőle és pihentetjük a deszkán.

2. Míg a tészta pihen, a dióbelet összekeverjük a porcukorral. A tepsit kizsírozzuk, belisztezzük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

3. A cipókat átgyúrjuk és tepsi nagyságúra egyesével kinyújtjuk.

4. Az első tésztalapot a tepsire helyezzük, megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a cukros darált dió felét, rátesszük a 2. kinyújtott tésztát, amit szintén lekvárral kenünk és cukros dióval beszórunk. Végül ráhelyezzük a 3. lapot és megszurkáljuk villával a tetejét.

5. Kicsit pihentetjük, végül arany barnára sütjük (akkor jó, ha kicsit megkel a sütőben). Míg hűl, elkészítjük a csokimázat: A hozzávalókat kis láng felett folyamatos kevergetéssel megolvasztjuk, elkeverjük, és végül bevonjuk vele a kihűlt tésztát.

Ha ennél egyszerűbb zserbó receptet keresel, akkor a zserbógombóc telitalálat lesz. Voila, itt van.

És íme egy szebb kép:)
Előző cikkSörkorcsolya – sajtos kifli
Következő cikkColatorta

1 hozzászólás

  1. En sajnos nem talalom a kedvenc zserbo receptem, de ugy nez ki a tied az nagyon kozel van hozza. Mielott belevagok, egy gyors kerdes. Zsir helyett vajat hasznalhatnek? Az nagy kulonbseget tenne a tesztahoz? Koszi a valaszt!